Ezeket látta már?

Ha így hullik a haja, mielőbb forduljon orvoshoz!

Hajhullás okai, haj, hormonális változások, szülés után, kopaszodás

A hajhullás sokunkat aggaszt, annak ellenére, hogy – egy bizonyos mértékig – teljesen normális folyamatról van szó. De mikor utal egészségi problémára?

A haj életciklusa

Ahhoz, hogy egy kicsit jobban megértsük a hajhullást, érdemes tisztában lenni a haj életciklusával. A hajszálak ugyanis három, jól elkülöníthető szakaszon mennek keresztül. Az egyes hajszálak élettartama nagyjából 2-5 év, és a fejünkön lévő hajszálak más-más életszakaszban vannak, vagyis amíg az egyik csak nemrég nőtt ki, a másik már befejezte a növekedést, és kész arra, hogy kihulljon. Az anagén fázisban a haj folyamatosan növekszik, havonta nagyjából 1 cm-t, ezt a katagén fázis követi, melynek során a haj növekedése megáll, majd a telogén fázis következik, melyben a hajszál „felkészül” arra, hogy leváljon a fejbőrről.

A hajszálak mintegy 90 százaléka van anagén fázisban, 1-2 katagén szakaszban, és 8-9 százalék telogén fázisban egy adott pillanatban. Ha úgy tekintjük, hogy átlagosan 100 000 hajszálunk van, nagyjából 8000 olyan hajszál lehet, ami épp kihullhat. Ez természetesen rengetegnek tűnhet, de általában csak 50-100 hajszálat veszítünk el naponta, ami egyáltalán nem akkora mennyiség, hogy aggodalomra adjon okot.

Természetesen, sok mindentől függ, hogy hány hajszálunk hullik ki egy nap, illetve, hogy mennyire látjuk, érezzük látványosnak a hajhullást. Gyakran ijesztően soknak ítéljük például a hajmosás közben a kezünkben maradó hajszálakat, pedig egyszerűen csak arról van szó, hogy az egyébként is lazább, a fejbőrről már levált hajszálak gyűlnek össze öblítés után. Komolyabbnak tűnik a hajhullás a hosszú hajúaknál, illetve a sötétebb hajúaknál, pedig csak jobban láthatóak a színük miatt.

Miért hullik a hajunk?

A hajhullás a legtöbb esetben tehát teljesen normális folyamat, de időnként különböző testi-lelki problémák, sőt akár rossz szokások is okozhatja. A nők esetében a hormonális változások például látványos hajhullással járhatnak együtt, különösen a szülés utáni harmadik hónaptól szokott ez zavaróvá válni. A stressz, az egyoldalú táplálkozás, a tápanyaghiány is okozhat hajhullást. sőt, becslések szerint pedig a nők közel fele készíti el úgy a frizuráját, hogy az akár hajhulláshoz is vezethet: a túl gyakori vagy nem megfelelő készítménnyel történő hajmosás, a szőkítés, a tupírozás, a hajvasalás, a szárítás és egyéb módszerek egyaránt a hajhagymák sturktúrájának sérüléséhez, és fokozott hajhulláshoz vezethetnek.

Akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha a hajhullás hosszabb ideje, több hónapja fennáll. Ha a hajunk foltokban hullik, és jól látható kopasz foltok alakulnak ki, például a fejtetőn, illetve, ha a testünk más részein (például a szemöldökünknél) is a szőrzet elvékonyodását vagy kihullását vesszük észre. Nem árt egy orvosi konzultáció akkor sem, ha a hajhullás gyógyszerszedés megkezdését követően válik intenzívebbé.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Heves szívdobogás, hajhullás? Vérkép nélkül is vashiányra utalnak ezek a tünetek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hajhullás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához