Ezeket látta már?

Húgyúti fertőzések: kit veszélyeztet leginkább?

Húgyúti fertőzések oka, kezelése

Kik lehetnek különösen hajlamosak a felfázásra, kinek kell a legjobban odafigyelnie a megelőzésre?

A húgyutakat érintő fertőzések igen gyakoriak, a nők legalább egyötöde átesik rajtuk élete során legalább egyszer, és sajnos olyan is van, akinek évente többször is meg kell küzdenie ezzel a kellemetlen betegséggel.

Húgyúti fertőzések okai

A húgyúti fertőzések a férfiakat és a nőket is érinthetik, mégis gyakoribbak a hölgyek körében. Anatómiai jellegzetességeik miatt ugyanis a végbél vagy a hüvely irányából sokkal könnyebben kerülnek a kórokozók a húgyutakba. A betegség rizikója ráadásul folyamatosan növekszik: igen veszélyeztetett csoportba tartoznak az aktív szexuális életet élők. A szexuális partnerek gyakori váltogatása pedig tovább növeli a veszélyeket.

A menopauza után olyan anatómiai és hormonális változások egyaránt bekövetkezhetnek, melyek szintén gyakoribbá tehetik a fertőzéseket. Egyrészt, az idősebb nőknél előfordulhat például a hólyag prolapszusa (előreesése), mely megnehezíti, hogy teljesen kiürítsék azt, a pangó vizeletben pedig könnyebben elszaporodnak a mikrobák. Másrészt, az ösztrogénszint csökkenése miatt megváltozik a hüvelyi váladék, illetve a hüvelyflóra összetétele, ez pedig hüvelyszárazsággal és a fertőzésekre való fokozott hajlammal is együtt jár.

Húgyúti fertőzés vesekőtől?

Közvetett módon akár a vesekő vagy a prosztata-megnagyobbodás is hozzájárulhat ahhoz, hogy valakinél könnyebben alakuljon ki a húgyúti fertőzés. Ha ugyanis bármilyen tényező akadályozza a vizelet útját, például leszűkíti a húgycsövet, akkor nehezebben üríthető ki a hólyag, és nagyobb az esélye a káros baktériumok elszaporodásának. Éppen ezért növelheti a rizikót a katéter is. Mivel ezek a problémák az idősebbekre általában jellemzőbbek, az 50 év felettieknél sajnos folyamatosan nő a húgyúti fertőzések kialakulásának veszélye.

Természetesen, a húgyutak veleszületett anatómiai zavarai is a húgyutakat érintő fertőzések fokozott rizikójával járnak együtt, mint ahogy az is, ha valakinek legyengült az immunrendszere (pl. a cukorbetegek a legtöbb fertőző betegségre, így a felfázásra is hajlamosabbak, mint az egészséges emberek).

Húgyúti fertőzések melegágya, ha várunk a vécéhasználattal!

Minél tovább várakozik valaki a vizeletürítéssel, vagyis minél tovább "engedi", hogy a vizelet a hólyagban maradjon, annál nagyobb az esélye a betegség kialakulásának. Ez természetesen azt is jelenti, hogy aki kevesebb folyadékot fogyaszt és ritkábban megy vécére, szintén gyakrabban fázhat fel – a betegség kezelésében, gyógyításában éppen ezért rendkívül nagy szerepe van annak, hogy sokat igyunk!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rendszeresen kiújuló húgyúti fertőzés: így előzheti meg nagyobb eséllyel

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

húgyúti fertőzés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához