Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Égő érzés a hüvelyben: gombás fertőzés, allergia és nemi betegség is okozhatja

hüvelyi folyás, fertőzés,  égő érzés

A női hüvelyben jelentkező fájdalmas, égő érzésnek számos oka lehet, amelynek fontos utánajárni. A szakorvos elmondja, milyen okok állhatnak a tünet mögött.

Dr. Karászi Viktória, a Nőgyógyászati Központ nemigyógyásza, bőrgyógyász szakorvos összegzéséből kiderül, hogy az irritációtól a menopauzán át a nemi úton terjedő betegségekig többféle lehetőség is felmerülhet, amelyek kezelése természetesen szintén különbözik.

Ezek a vagina égő érzésének jellemző okai

A vagina égő érzése, fájdalma nem természetes állapot, különösen, ha más tünetek is csatlakoznak mellé. A kivizsgálásnak tehát nem csak az a jelentősége, hogy megszűnjenek a tünetek, de az is, hogy a pontos diagnózisra építve megkezdődhessen a célzott kezelés, amivel akár az esetleges súlyosabb következmények is megelőzhetők.

– hangsúlyozza dr. Karászi Viktória, a Nőgyógyászati Központ nemigyógyásza, bőrgyógyász szakorvos. Érdemes röviden áttekinteni a gyakori okokat.

Irritáció, kontakt allergia

Bizonyos anyagok (pl. tisztálkodószerek, műanyag alsónemű) irritálhatják a vagina érzékeny bőrét, ha közvetlen kapcsolatba kerülnek azzal, ez a kontakt dermatitisz. Az égő érzés mellett fájdalom, viszketés is jelentkezhet, amelyek egy idő után orvosi kezelést is igényelnek, az irritáló anyag kerülésén túl. Ennél egy fokkal súlyosabb a genitális kontakt allergia, amikor az immunrendszer túl érzékenyen reagál egyes anyagokra. Ilyen lehet például a latex, a spemicidek, egyes gyógyszerek, tisztálkodószerek, fémek, sőt a vizelet egyes összetevői és a sperma is. Ebben az esetben allergiavizsgálattal lehet meghatározni az allergént, és így kizárni a vele való érintkezést.

Bakteriális vaginózis

Amikor bizonyos típusú baktériumokból túl sok halmozódik fel a vaginában, az felboríthatja a normális hüvelyflórát. A bakteriális vaginózis nem mindig okoz tünetet, de ha mégis, az égő érzésen kívül feltűnő lehet a fájdalom, a viszketés, a szürkés-fehéres folyás, és a kellemetlen szag, főként szexuális aktus után. A bakteriális vaginózis nem csak önmagában jelenthet problémát, de növelheti a nemi úton terjedő betegségek rizikóját is, ezért fontos az orvosi kezelés.

Gombás fertőzés

A vagina égő érzésének egyik tipikus oka a Candida gomba elszaporodása, ami folyással, irritációval, viszketéssel, fájdalmas szexuális együttléttel és fájdalmas vizeléssel is járhat. Bármely nő szembesülhet a gombás fertőzéssel, de a terhesség, a hormonális fogamzásgátlás, a cukorbetegség, az immunrendszeri betegségek és az antibiotikum szedés növelheti a kockázatot. Az orvos gombaellenes szereket rendelhet el a kivizsgálás után.

Húgyúti fertőzés

A tévesen felfázásnak is nevezett fertőzés érintheti a húgyhólyagot, húgycsövet, és súlyosabb esetben akár a vesére is terjedhet. A tünetek a vizeléskor jelentkező égő érzés, a gyakori vizelési inger, a zavaros vizelet, a komoly hólyagfájdalom és esetleg a vér megjelenése a vizeletben. A páciensnek sok folyadékot kell fogyasztania és az orvos elrendelhet antibiotikumos kezelést is, kiújulás esetén pedig többféle vizsgálatra is szükség lehet.

Trichomoniasis

A Trichomonas vaginalis nevű kórokozó szexuális úton terjed, meglehetősen gyakori nemi betegségnek számít. A vagina égő érzésén túl viszketés, pirosság, vizeléskor jelentkező diszkomfort, erőteljes, kellemetlen szagú hüvelyi folyás hívhatja fel a fertőződésre a figyelmet. A kivizsgálás után szájon át szedhető gyógyszerrel kezelendő.

Gonorrhea

A nemi úton terjedő fertőzés okozója egy Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium, ami a méhnyak, a méh és a petevezeték nyálkahártyáján telepszik meg. A fiatalok közt gyorsan terjedő fertőzésnél a nők égő érzést tapasztalhatnak vizelés közben, és akár a menzesztől független vérzés is jelentkezhet. A kezelés ebben az esetben is gyógyszerrel történik.

Chlamydia

Szintén baktérium okozza ezt a szexuális úton terjedő fertőzést, ami leggyakrabban „néma” marad, ugyanis az esetek nagyobb részében egyáltalán nem okoz tünetet. Ha mégis, akkor a nők fokozódó vaginális folyásra, szex és vizelés közben jelentkező fájdalomra és akár vérzésre figyelhetnek fel. Ez a fertőzés antibiotikummal kezelendő.

Genitális herpesz

A herpesz bőr-bőr kontaktussal terjedő fertőzés, és bár férfiak is elkaphatják, a nők jóval fogékonyabbak rá. Ha egyszer valakinél megjelenik a herpeszvírus, egy életen át a szervezetben maradhat, tünetmentes és panaszt okozó időszakokat váltogatva. Utóbbinál jellemző az égő, viszkető érzés a vaginában, az influenza-szerű tünetek, a megnagyobbodott nyirokcsomók, a fájdalmas vizelés és a megváltozott jellegű folyás. A herpesz látható hólyagokkal is járhat. A kezelés antivirális szerekre épül, de a vírus maga nem irtható ki a szervezetből.

Menopauza

A menopauza beállta előtt a változó hormonháztartás tüneteket okozhat a vaginában is, például égő érzést, ami főként szexuális együttlét alatt jelentkezik. Ezen kívül hőhullámok, éjszakai izzadás, alvászavar, vaginális szárazság, fejfájás, hangulatváltozás jellemezhetik az átmenet időszakát, bár a panaszok nem mindenkinél erőteljesek. Amennyiben mégis, hormonpótló terápiát rendelhet el a nőgyógyász.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a 7 tünet nőgyógyászati daganatokat jelezhet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

nőgyógyászat

Forrás: Nőgyógyászati Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához