Szponzorált tartalom

A fiataloknál is előfordulhat hüvelyszárazság

#hüvelyszárazság #hüvelyszárazság kezelése #huvelyszarazsag ellen #fiatalkori hüvelyszárazság
2020.05.08.
A fiataloknál is előfordulhat hüvelyszárazság

A hüvelyszárazság korántsem kizárólag az idősebb nőket érinti, ez az intim tünet ráadásul nemcsak a szexuális életet, hanem akár a mindennapokat is megkeserítheti. Ismerjük fel, és kezeljük a problémát!

Köztudott, hogy a klimax idején kialakuló hormonhiány miatt idővel gyengül a hüvely nedvesedési képessége, az viszont valószínűleg nem mindenki számára egyértelmű, hogy a hüvelyszárazság korántsem csak az idősebb nők „privilégiuma”. A problémát sok nő fel sem ismeri, sőt az arra utaló jeleket gyakran még a változókorúak is gyakran félreértelmezik. Elvégre a tünetek megtévesztőek lehetnek, hiszen az intim tájékon tapasztalt húzó-viszkető diszkomfortérzet utalhatna egyéb hüvelyi problémára, akár fertőzésre is. Leggyakrabban akkor döbbenünk rá, hogy amivel szemben állunk, az „csak” a hüvelyszárazság, amikor a mindennapos kényelmetlen érzéseken túl már a szexuális aktus is fájdalmassá, nehézkessé kezd válni.

Kiket érinthet a hüvelyszárazság?

  • változókorú nők: a petefészkek nőihormon-termelésének csökkenése, illetve leállása miatt
  • várandós vagy szoptatós kismamák: az ilyenkor alacsonyabb ösztrogénhormon-szint következtében
  • fogamzásgátló tablettát szedők: a megváltozott hormonszint miatt
  • bizonyos gyógyszereket szedő nők: az úgynevezett antihormon-terápia mellékhatásaként
  • nőgyógyászati daganattal kezeltek: a kemo-, illetve kismedencei sugárterápia gyakori mellékhatásaként
  • tartós stressz alatt állók: a folyamatos lelki terhelés miatt kibillenhet a hormonális egyensúly
  • extrém fogyókúrázók: a hirtelen súlyvesztés okozta komoly stressz, esetleg hormonális változások hatására
HIRDETÉS Forrás: Phytotec Hungária

Miért fontos, hogy kezeljük a hüvelyszárazságot?

Az elhanyagolt hüvelyszárazság hosszabb távon komoly gondokat okozhat. A megnehezített vagy egyenesen ellehetetlenülő szexuális élet a párkapcsolat válságát idézheti elő. A fájdalmas próbálkozások ráadásul ördögi kört indíthatnak el, mert a fájdalomtól való félelem eleve libidócsökkenéssel, és akár az együttlétektől való rettegéssel járhat. Emellett nemcsak közösüléskor, hanem a mindennapokban is egyre több kényelmetlenséget okozhat az intim területeken tapasztalható állandó feszülő-viszkető érzés. Ráadásul a kiszáradt hüvelyhám jóval védtelenebb a kórokozókkal szemben, ezért gyakrabban alakulnak ki hüvelyfertőzések, illetve hólyaghurut. A problémát tehát mindenképpen tanácsos kezelni!

Segítség a patikából

Az intim síkosítók jó szolgálatot tehetnek az együttlétek idején, azonban hatásuk csupán átmeneti, ráadásul hosszú távon nem jelentenek megoldást sem a mindennapokban jelentkező intim diszkomfortérzet, sem a száraz hüvelyhám miatti fokozott fertőzésveszély elhárítására. Ezért hasznosabbak lehetnek a gyógyszertárakban, illetve webes patikában kapható, kifejezetten hüvelyszárazság elleni készítmények, amelyek kúraszerű használatával a hüvelyhám újra hosszú távon töltődhet fel nedvességgel.

Forrás: Phytotec Hungária