Ezeket látta már?

Vizelettartási problémái vannak? Ezekről jó, ha tud!

inkontinencia kezelés vizelettartás kismedencei torna

A nők 40 százalékának vannak kisebb-nagyobb vizelettartási problémái, közülük azonban csak minden tizedik vesz igénybe orvosi segítséget. Pedig már hazánkban is találhatók olyan módszerek, amelyekkel ezek a gondok hetek alatt, diszkréten és hatékonyan kezelhető.

Rengetegen érdeklődnek a női kismedence problémái, betegségei, illetve egyre inkább az egészség megőrzése iránt. Akiknek ilyen panasza van, gyakran nincsenek tisztában a kezelés menetével. Összeszedtük a legalapvetőbb fontos tudnivalókat Dr. Pácsa Szilvia nőgyógyász és inkontinencia szakértő segítségével.

Hova fordulhatnak inkontinencia esetén?

A hölgyeknek érdemes felkeresniük egy közelükben dolgozó nőgyógyászati vagy urológiai szakrendelést, ahol elvégzik az alapvető vizsgálatokat. A vizelettartási problémák 90-95 százaléka (a sürgősségi, a stressz és a kevert inkontinencia) helyben sikeresen kezelhető. Ha a terápia nem, vagy csak részben sikeres, akkor érdemes szakértőt felkeresni.

Milyen információkat gyűjtsön össze?

  • Az orvosnak részletesen ismerni kell a páciens folyadékfogyasztási és ürítési szokásait. Nem mindegy, hogy mikor, mennyit és mit iszik vagy eszik.
  • Ugyanilyen fontos a vizelet és a székletürítés napi mennyiségének, ritmusának pontos felírása. Ezeket az adatokat egy "vizelési napló"-ba szükséges rögzíteni, legalább három egymást követő napon át.
  • Érdemes a "tünet napló"-ba néhány héten keresztül feljegyezni azt is, hogy volt-e akaratlan vizeletvesztés, alhasi fájdalom vagy egyéb panasz, és ha igen, akkor az melyik napszakban, milyen tevékenységet megelőzően vagy után jelentkezett.

Miből áll az inkontinencia terápia?

  • Életmód változtatás, torna
  • étkezés és ivási szokások megváltoztatása
  • eddig szedett gyógyszerek módosítása
  • hólyagtréning
  • relaxációs technikák
  • kismedencei torna
  • biofeedback asszisztált kismedencei tréning

Optimális esetben a páciens heti egy-két alkalommal hozzáértő tréner támogatásával és a napi rendszerességű otthoni gyakorlás hatására jól fejlődik, a panaszai hétről hétre csökkenhetnek.

Vannak olyan esetek, elsődlegesen sürgősségi vagy kevert inkontinenciában, amikor gyógyszerrel egészítik ki a tornát és a kezelést.

Életmód változtatással a műtét is elkerülhető?

Sajnos vannak olyan esetek , amikor a szervi elváltozás olyan mértékű, hogy a műtét nem elkerülhető. Fontos azonban, hogy az életmód változtatás és a torna ezekben az esetekben is haladéktalanul megkezdődjön, mert igazoltan kevesebb a szövődmény és gyorsabb a műtét utáni felépülés a megfelelő kismedencei izomzattal rendelkező betegeknél.

Otthon is meg lehet tanulni a kismedencei tornát?

Mint ahogy az életmód megváltoztatása, úgy a kismedencei torna megtanulása is működhet otthon, könyvből, internet segítségével vagy mobil applikációval. Sikeres torna és gyakorlás esetén két-három hónap alatt ilyenkor is biztosan jelentkeznek a pozitív hatások.

Egy kutatás alapján 25%-os volt azok aránya, akik hatásosan végezték a kismedencei és törzsizom gyakorlatokat, és ez 50%-ra emelkedett tréner mellett.Tehát a kismedencei rehabilitáció kérdésében kiemelt fontossága van a megfelelő tréner kiválasztásának, emellett pedig az izomzat fejlődése, az állapot változása mérésének.

Megfelelő, képzett trénert Magyarországon főként (de nem kizárólagosan) a gyógytornászok és az ergoterapeuták között fogunk találni.A kismedencei izomzat fejlődését pedig a kismedencei izomzat EMG vizsgálatával, hüvelyi nyomásméréssel, mérőeszközök hiányában pedig manuális vizsgálattal (Oxford skála) követhetjük.

Ha az életmód változtatás, a kismedencei torna és az esetleges gyógyszeres terápia együttese megfelelő tartalommal és minőségben került összeállításra, úgy természetesen a panaszok is folyamatosan csökkennek, majd teljesen meg fognak szűnni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Amióta megfáztam, ha köhögök, jön a vizelet, mi okozhatja? Az orvos válaszol

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

inkontinencia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához