Ezeket látta már?

Inkontinencia – minden, amit érdemes tudnunk róla

2008.02.28. Módosítva: 2015.11.04.

A húgyúti inkontinencia a vizelet akaratlan ürítése, oka a hólyag kontroll romlása, csökkenése. Ez merőben más mint a kisbabák, kisgyermekek szokásos bepisilése, és általában orvos, legalább a háziorvos felkeresése szükséges annak eldöntésére, van-e a háttérben meghúzódó ok, egyéb betegség.

Nőkben gyakoribb, és idősebb korban mindkét nemben. A nők kb. 1/3-át, a férfiak kb 1/10-ét érinti.

Néhány jellemző jele, tünete az alábbi:

Gyakori vizeletürítés, kis mennyiségben (24 órán belül legalább 8-szor megy az illető WC-re.)

Erős, sürgető vizelési inger, és nehézség a vizelet visszatartásában.

Éjszaka is több alkalommal kell vizeletet üríteni.

Közvetlenül a vizelés után is úgy érzi az illető, hogy nem üres a hólyagja.

Nevetés, köhögés, tüsszentés, vagy akár a sétálás is vizeletelcsöppenéssel jár.

Hogyan működik a hólyag?

A húgyhólyag ballonszerű szerv, kb. 450 ml vizelet befogadására képes, azt mintegy 2-5 órán át tudja megtartani. A medencében található, kötőszöveti szalagok rögzítik egyéb szervekhez, valamint a medence csontjaihoz.

A hólyagban (normális esetben) addig tárolódik a vizelet, amíg lehetőségünk nyílik azt kiüríteni. A záróizmok meggátolják, hogy a vizelet elcsöpögjön, szorosan záródnak a hólyagnyak körül. A hólyagnyakból indul a húgycső, mely nőkben a vaginában végződik, férfiakban pedig áthalad a prosztatán, és a hímvessző teljes hosszán is.

Normális esetben, vizeléskor a hólyag izmai megfeszülnek, kinyomják a vizeletet a húgycsőbe, a hólyagnyaki záróizom egyidejű ellazulása mellett. Inkontinencia alakulhat ki betegségek kapcsán, az öregedés élettani folyamatában, vagy valamely sérülés révén.

Az inkontinencia valószínű okai:

  • Húgyúti fertőzés
  • Nőkben a gátizmok (medencefenéki izmok) gyengesége: terhesség, szülés, menopauza utáni állapot miatt
  • Férfiakban a prosztata megnagyobbodás
  • Bizonyos gyógyszerek mellékhatása, pl. vizelethajtók, egyes nyugtatók, pszichiátriai betegségek gyógyszerei
  • A hólyagot beidegző idegek károsodása
  • Egyes betegségek: Alzheimer-kór, Parkinson-kór, stroke, gerincsérülés.
  • Fizikális okok, amelyek rontják a beteg mozgását, pl. súlyosabb artritiszek.

Fizikális okok, amelyek rontják a beteg mozgását, pl. súlyosabb artritiszek.

Az inkontinencia típusai

1. Urge (sürgetéses) inkontinencia — már kisebb mennyiségű vizelet esetén is azt érzi, hogy sürgősen el kell érje a WC-t. A hólyag hiperaktív állapota okozhatja ezt az érzést, oka lehet az öregedés, húgyúti fertőzés, vagy betegség (ld. a fent felsorolst betegségeket).

2. Túlfolyásos inkontinencia — ha a hólyagizomzat elvékonyodik, vagy elzáródik, a kiürülés elégtelenné válik. Oka lehet gerincsérülés, megnagyobbodott prosztata. A hólyag megtelik, de az ingerület nem jelzi ezt, néha megnyílik a záróizom, és a vizelet csepeg, illetve időnként, kis mennyiségben bevizel a beteg.

3. Stressz inkontinencia — köhögés, nevetés, tüsszentés, bármely fizikai terhelés hatására történő vizeletelcsöppenés, nőkben igen gyakori. Oka a gátizomzat elégtelen volta, gyengesége. Ezt gyakran váltja ki a terhesség, a szülés. A menopauza utáni kevesebb női hormon is hozzájárul ehhez. Prosztataműtéten átesett férfiaknál hasonló a helyzet, érzékenyek a stresszre.

4. Funkcionális inkontinencia — memóriazavarban szenvedő betegeken, akik vagy nem emlékeznek, merre van a WC, vagy elfelejtették, hogy mire való...vagy olyan rossz a fizikai állpaotuk, mobilitásuk, hogy képtelenek maguk eljutni a WC-re.

Mit tehetünk?

Sokakat nagyon is zavar, ha inkontinenssé válnak, és nem is akarnak beszélni róla. Inkább elkerülnek minden szociális helyzetet, közösségi alkalmat, még akár akkor is, ha csak egyetlen bepisiléses epizódjuk volt.

Az inkontinencia nem tekinthető a nromális öregedés részének! Valamilyen módon kezelni kell. Konzultálni kell az orvossal, ha vizelési problémák jelentkeznek, és megbeszélni vele, milyen kezelési lehetőségek vannak. Ebben segíthet a gyógytornász, fizioterapeuta, más egészségügyi szakdolgozó is.

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

A kezelés módja az inkontinencia típusától függ. Leggyakoribb a hólyagtréning és a gátizomtorna. Egyes esetekben műtéti beavatkozás lehet szükséges, más esetekben gyógyszeres kezelés a hólyag ellazítására. Nők stressz inkontinenciájában ösztrogéntartalmú krémek alkalmazása is megkísérelhető.

Életmódváltoztatás is segíthet, pl. a napi 6-8 pohár folyadék fogyasztása, hacsak az orvos másképp nem rendeli, a kávé, alkohol, és a dohányzás kerülése. Kerülni kell az azonnali WC-re való rohangálást is.

Forrás: EgészségKalauz