Ezeket látta már?

Kismedencei gyulladás vagy húgyúti fertőzés? Emiatt keverik össze a legtöbben

kismedencei gyulladás, hólyaghurut, meddőség, bakteriális fertőzés

A kismedencei gyulladást igen könnyű más problémákkal összekeverni, pedig a helyes és gyors terápia igen nagy jelentőséggel bír.

Az állapot ugyanis kezeletlenül akár meddőséghez, méhen kívüli terhességhez is vezethet. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyásza a kismedencei gyulladás tüneteiről, rizikóiról és kezeléséről beszélt.

A kismedencei gyulladás alatt a belső női nemi szervek gyulladásos állapotát értjük (ez kiterjedhet egy vagy több szervre is) , és elsősorban az aktív szexuális életet élő nőket érint. Leggyakrabban fertőzéses eredetű a probléma, azon belül is a szexuális úton terjedő kórokozók tehetők érte felelőssé, melyek a petevezetékeken át a kismedence területére kerülnek.

Azok a leginkább veszélyeztetettek, akiknek

 • több intim kapcsolatuk van,
 • kezeletlen/nem megfelelően kezelt szexuális úton terjedő vagy húgyúti fertőzésük van (leggyakrabban chlamydia, gonorrhoea),
 • illetve azok, akik valamilyen méhen belüli eszközt használnak.
 • Érdemes megemlíteni, hogy nem csupán szexuális úton történő fertőzésekből származhat kismedencei gyulladás, így akár a gyakorinak számító bakteriális vaginózis szövődményeként is felléphet.

Ezért könnyű mással összetéveszteni a kismedencei gyulladást

A kismedencei gyulladás tünetei egészen enyhék is lehetnek, így könnyű mással összetéveszteni. Gyakori például, hogy hólyaghurutnak gondolják a problémát, így aszerint is kezdik el otthon kezelni. Pedig igen fontos lenne az állapot mielőbbi diagnosztizálása és terápiája, hiszen könnyen okoz szövődményeket.

A kismedencei gyulladás lehetséges tünetei

 • Alhasi fájdalom
 • Kontakt vérzés
 • Fájdalmas közösülés
 • Láz/hidegrázás
 • Gyakori vizelés (fájdalommal is járhat)
 • Szokatlan intim folyás (kellemetlen szag, állagváltozás)
 • Szabálytalan menstruáció

Megfelelő, idejében történő kezeléssel a szövődmények elkerülhetők

Nagyon fontos, ha a tüneteket tapasztalja, forduljon orvoshoz, egyrészt azért, hogy biztos diagnózist kaphasson (hiszen más is okozhatja a panaszokat), másrészt azért, mert ha nem kezelik a kismedencei gyulladást, akkor könnyen meddőséghez is vezethet, ugyanis ekkor elzáródhatnak a petevezetékek, tályogok keletkezhetnek, hegesedések léphetnek fel- és ezek nem csak meddőséget, de méhen kívüli terhességet is eredményezhetnek!

"A diagnózis általában a panaszok ismeretével, fizikális vizsgálattal, vér-és vizeletvizsgálattal, valamint ultrahanggal felállítható, ám olykor egyéb képalkotó vizsgálatokra (CT, MRI), esetleg diagnosztikus laparoszkopiára, méhtükrözésre is szükség van" - mondta el dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyásza.

A kezelése antibiotikummal történik, ami idő alatt tartózkodni kell az együttlétektől!

Mellette célszerű lactobacillus-helyreállító kúrát is alkalmazni, ugyanis az antibiotikum terápia nem csak a "rossz", hanem a jó baktériumokat is elpusztítja. Lactobacillusokra pedig igen nagy szükség van a hüvely megfelelő, savas Ph-jának megtartásáért és helyreállításáért. Lúgosabb környezetben a káros mikroorganizmusok könnyen visszatérnek és elszaporodnak.

Nagyon fontos a kiváltó ok terápiája is (fertőzés esetén természetesen a partnert is kezelni kell), hiszen ennek hiányában a kismedencei gyulladás vagy nem szűnik meg teljesen, vagy időközönként vissza-visszatér!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Húgyúti fertőzések: ezek a kezelések várják az első tünetek után

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hólyaghurut

Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához