Szponzorált tartalom

5 kérdés, amit minden klimaxos nőnek érdemes feltennie

#klimaxol #Menopauza-kalauz #klimax és változókor #hüvelyszárazság kezelése
2021.05.07.
5 kérdés, amit minden klimaxos nőnek érdemes feltennie

A menopauza sok nő számára frusztráló lehet, főleg ha az érintettek elbizonytalanodnak a saját állapotukat illetően. Ezen az sem segít, hogy az internet valójában dugig van a klimaxról szóló információval, ám ezek között nem mindig egyszerű eligazodni. Az alábbiakban megpróbálunk segíteni, és kielégítő válaszokat adni a változókorban lévő nők által leggyakrabban feltett öt kérdésre.

1. Melyek a menopauza tünetei?

A klimaxhoz köthető hormonális változások valójában minden egyes nőt másképp érintenek. A menopauza tünetei hónapokkal vagy akár évekkel a menstruáció megszűnése előtt is mutatkozhatnak, és az utolsó menstruáció után körülbelül 4 évig még megmaradhatnak, de akadnak, akik ennél is hosszabb időn át tapasztalják ezeket.

Hirdetés Forrás: Phytotec Hungária

Íme néhány jellemző tünet, amelyektől gyakran szenvednek a változókorú nők:

 • szabálytalan menstruációs ciklus
 • hőhullámok
 • fokozott izzadás
 • alvászavarok
 • hüvelyszárazság
 • csökkenő libidó
 • hangulatingadozások
 • memóriazavarok és koncentrációs problémák
 • súlygyarapodás
 • fejfájás
 • fáradékonyság
 • ízületi fájdalmak

2. Mit tegyünk a hüvelyszárazság ellen?

A hüvelyszárazság egyrészt fájdalmat és kényelmetlenséget jelenthet szex közben, másrészt a mindennapok során is viszketést, húzódó érzést, diszkomfortérzetet okoz. Létezik azonban jó pár lehetőség, amelyek mind-mind segíthetnek az intim szárazság leküzdésében:

– Bevethetjük például az akár drogériákban is beszerezhető intim síkosítókat – igaz, ezek a szerek legfeljebb az együttléteket teszik olajozottá, a mindennapokban jelentkező kényelmetlenségeket aligha enyhítik.

– Használhatunk hüvelyhidratálókat, például hüvelyszárazság elleni kúpot, amit a patikából lehet beszerezni: az ilyen készítmény előnye, hogy tartósan segít feltölteni a kiszáradt intim szöveteket, és még csak nem is kell a használata miatt megszakítani az aktust, mivel alkalmazása az együttléttől függetlenül, kúraszerűen történik.

– Tanácsos kerülni az illatosított szappanok és lemosók használatát a hüvely környékén, elvégre ezek a szerek is szárító, irritáló hatásúak.

– Meg lehet próbálni a korábbinál hosszabb és változatosabb előjátékra törekedni, hiszen nem egy esetben ez is hatékony megoldást nyújthat a gondokra.

Hirdetés Forrás: Phytotec Hungária

3. Hogyan fékezhetnénk meg a hőhullámokat?

Miután a klimaxos tünetek minden egyes nőnél másképp jelentkeznek, ezért nehéz megmondani, mikortól számít erősnek vagy elviselhetetlennek egy-egy hőhullám. A váratlan hőségrohamokat legfeljebb a hiányzó hormonok pótlásával lehetne teljesen megúszni, azonban hormonkezelést általában csak akkor ír elő az orvos, ha a kellemetlenségek már ellehetetlenítik a normális életvitelt vagy a munkavégzést. De bizonyos esetekben még ekkor sem ajánlott a hormonpótlás, például ha az érintett családjában már előfordult emlődaganat vagy trombózis: a mesterségesen bejuttatott ösztrogénhormon ugyanis növelheti ezen betegségek kialakulásának kockázatát.

Szerencsére a hőhullámok intenzitását természetesebb módszerekkel is csökkenthetjük, jót tesz például a rendszeres sport, valamint ha kerüljük a fűszeres ételek, az alkohol, illetve a koffein fogyasztását. Bizonyos gyógynövények ugyancsak jótékony hatásúak a hőhullámok ellen, ilyen például a Cimicifuga, magyarul poloskavész. Érdemes gyógyszertárban kapható készítményt választanunk.

Ezzel együtt nem árt, ha otthon is és a munkahelyünkön is mindig van a kezünk ügyében egy ventilátor, amit vész esetén bármikor működésbe tudunk hozni arra a pár, maximum 1-2 percre, amíg túltesszük magunkat egy-egy ránk törő hőhullámon.

4. Változókor idején kell még a fogamzásgátlás?

Bár a petefészkek működése a klimax idején már bizonytalan, illetve a hormonális rendszer is instabillá válhat egy esetleges terhesség sikeres megtartásához, ám attól még egy nő jó ideig fogamzóképes maradhat. Ha tehát nem foglalkozunk a fogamzásgátlással, akkor továbbra is fennállhat a nem kívánt terhesség kockázata. A hormont tartalmazó védekezési módok helyett (tabletta, hormontartalmú spirál) azonban tanácsos inkább hormonmentesre váltani, például gumióvszert használni. Egyébként a nemi úton terjedő betegségek elkerülése végett még a menopauza után sem érdemes felhagyni a kondom használatával, mondjuk olyankor, ha valaki éppen új partnerrel kezd viszonyt.

5. Vajon a klimax miatt vannak alvási nehézségeim?

Sokan panaszkodnak alvási nehézségekre, illetve alvászavarokra a menopauza idején, és sok esetben az ilyen jellegű problémák valóban összefüggenek a klimaxszal, hiszen a hormonális változás megzavarhatja az éjszakai alvásciklusok rendjét is.

Ezen kívül a gyakran éjjelente lecsapó hőhullámok és a szintén jellegzetesen „klimaxos” éjszakai izzadásrohamok ugyancsak tönkretehetik a nyugodt pihenés óráit.

Ám az alvásproblémákat nem feltétlenül a menopauza okozza, sokakat sújt ebben az életkorban például az alvászavaros légzés (alvási apnoe) vagy a nyugtalan láb szindróma, de tönkreteheti az éjszakáinkat az is, ha túl sok stressz ért bennünket napközben, ha szorongunk, depresszióval küzdünk, illetve a fájdalmas krónikus betegségek és bizonyos gyógyszerek szedése szintén megnehezítheti a pihenést. Az alvásproblémáinkat tehát mindenképpen beszéljünk meg a háziorvosunkkal is, aki segíthet kideríteni a kiváltó okokat.

Forrás: Phytotec Hungária