Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Lelki okai is lehetnek a visszatérő hüvelyfertőzésnek?

A női intim betegségek, hüvelyfertőzések lelki háttere

A hüvelyfertőzések kialakulásában belső és külső hatások egyaránt szerepet játszanak. De vajon lelki állapotunk is okozója lehet egy intim fertőzésnek?

A betegség helyett a beteget kell kezelni – ezt a mondatot valamennyien sokféleképpen hallhattuk már különböző forrásokból. A keleti orvoslásban eredendően jelen van a test és a lélek holisztikus szemlélete, vagyis az, hogy egy betegséget a lelki tényezők fényében is vizsgálnak. A nyugati orvoslásban ezekre pszichoszomatikus betegségként szoktunk hivatkozni.

A pszichoszomatikus jelző olyan fogalmakra, folyamatokra és zavarokra vonatkozik, amelyek a lelki és testi folyamatok összefüggéséből jönnek létre. Tehát egy pszichoszomatikus betegség hátterében lelki okok állnak, amelyek a testben megnyilvánuló kórfolyamatokból is kimutathatók.[1]

Felmerül a kérdés: egy (visszatérő) hüvelyfertőzésnek is lehetnek lelki okai?

Saját praxiomból vett tapasztalat alapján mondhatom, hogy gyakran a nőiességünk megélésében, vagy ott történő bármilyen trauma (amit mi annak élünk meg) negatívan befolyásolja az egészséges működést.

– mondta Dr. Bartha Tünde nőgyógyász.

Mi történik stressz hatására a szervezetünkben?

Mindannyian tapasztalhattuk már, hogy nyomottabb hangulatban, fáradtabban, gyász esetén könnyebben betegszünk meg. Stressz hatására ugyanis a mellékvese kéregből kortizol szabadul fel, ami megzavarja (gátolja) a neutrofil fehérvérsejtek működését, így könnyebben kaphatunk el fertőző betegségeket, magyarázta a nőgyógyász. Hozzátette, hogy stresszhelyezetben általában aludni sem tudunk: a melatonin nevű hormon felszabadulása a pihentető alvásért felelős, ami segíti az immunrendszer egészséges működését. Alváshiányban ez a folyamat sem működik megfelelően. Alvás alatt szabadulnak fel még olyan speciális fehérjék is, amik segítik az immunrendszer megfelelő működését.

A doktornő kiemelte, hogy stressz hatására a hormonális működésünk is zavart szenved, ami – a hüvelyi fertőzésekre vonatkoztatva – változtatja a hüvely normál flóráját, hasonló problámákat okozva. „A nem megfelelő általános immunrendszeri működés a hüvely helyi immunitására is hatással van. Ez befolyásolja a hormonális működést is. Emiatt könnyebben borul a hüvely normálflóra. Ez is okozhat panaszokat, de könnyebben teret engedhet a kívülről érkező fertőzéseknek is” – magyarázta.

Honnan tudható, hogy a hüvelyfertőzésnek lelki okai (is) vannak?

Dr. Bartha Tünde azt tanácsolja, hogy az első panaszok, illetve kiújuló tünetek esetén mindig forduljunk orvoshoz, mert ő tud felállítani hatékony terápiát a gyógyuláshoz. Első lépésként az orvos tenyésztést fog végezni a hüvelyváladékból nyert mintából (célzottat vagy általánosat, ez függ a panasz jellegétől). Ennek segítségével állapítható meg a hüvelyfertőzés jellege, hogy vajon bakteriális vagy gombás fertőzésről van-e szó.

Kiemelte, hogy segíthetjük a nőgyógyász munkáját azzal, ha megfigyeljük, mikor jelentkeznek vagy újulnak ki a tüneteink. A panaszok ugyanis általában menstruáció után, valamint együttléteket követően jellemzően visszatérnek. Támogathatja a fertőzés kialakulását a táplálkozásunk is, ha túl sok finomított szénhidrátot viszünk be a szervezetünkbe. Javasolja, hogy szükség esetén vezessünk naplót, így pontosan visszakövethető, hogy mikor, mely szituációkban jelentkeznek a tüneteink.

Ha azonban a tenyésztés alapján kizárható a fertőzés, valamint az orvosunkkal átbeszéltük, megoldottuk a lehetséges higiéniai problémákat is, és még mindig van panasz, akkor nem kihagyható a lelki oldal feltárása.

Visszatérő panaszok esetén mindig beszélgetek a pácienseimmel akár a lelki háttérről is. Sokszor történnek nagy felismerések a részükről.

– avatott be a szakorvos.

Mit tehetünk, ha a hüvelyfertőzésnek valóban lelki okai vannak?

A hüvelyfertőzés tüneteit a szakorvosunk segítségével, egy megfelelő készítménnyel, kis odafigyeléssel és türelemmel könnyen lehet kezelni. Ám, ha lelki okok is húzódnak a háttérben, akkor a fertőzés nagy eséllyel ki fog újulni. Ebben az esetben viszont komolyabb vizsgálatra van szükség a szövődmények elkerülése érdekében, és arra, hogy kicsit rápillantsunk a saját életünkre, lelki állapotunkra is.

Mindig gondoljunk visszatérő panaszok esetén lelki tényezőre és lehetőleg az általános nőgyógyászati kezeléssel párhuzamosan induljon el a pszichoterápia, lelki gondozás. Remélem, hogy már tartunk ott ma, hogy ez nem kellemetlen – tanácsolja Dr. Bartha Tünde. – Ne legyen kérdés, hogy segítséget kérünk. Legyen az pszichológus, vagy kineziológus, vagy bárki, aki hitünknek és gondolatunknak megfelelő. Ha nem tudunk elindulni egyedül, kérjük kezelőorvosunk segítségét. Hiszem, hogy lesznek javaslatai arra, hogy mi (vagy ki) a legmegfelelőbb számunkra.

Forrás:

[1] Wikipedia.org - https://hu.wikipedia.org/wiki/Pszichoszomatikus

A megjelenést támogatta az intimfertozes.hu.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához