Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Nőgyógyász válaszol: komolyabb bajokhoz is vezethet egy hüvelyfertőzés?

Egy kezeletlen, kiújuló hüvelyfertőzés komolyabb szövődményekhez vezethet

Egy hüvelyfertőzés, legyen szó hüvelygombáról vagy bakteriális vaginózisról, komoly szövődményekhez is vezethet, ha nem kezeljük idejében vagy megfelelően. Dr. Bartha Tünde nőgyógyászt kérdeztük.

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a női intim terület épp olyan titokzatos, mint maga a női lélek. Számtalan külső és belső hatás befolyásolhatja az állapotát, és van, hogy igencsak nehéz kideríteni, mi is a probléma gyökere.

A hüvely normál flóráját egy igen törékeny egyensúly tartja egészségesen, amelyet sokféle baktérium, közöttük jótékony Lactobacillusok és gombák alkotnak. Alap esetben is tapasztalható hüvelyfolyás egy egészséges nőnél, ám meg kell tudni különböztetni az egészséges váladékot a fertőzés következtében kialakuló hüvelyfolyástól, ami akkor jelentkezik, amikor ez az egyensúly felborul.

Ha ugyanis nem lépünk idejében, vagy elbagatellizáljuk a jeleket, akkor súlyosabb ára is lehet az intim betegségnek. A szövődményekről és következményekről Dr. Bartha Tünde nőgyógyásszal beszélgettünk.

Hüvelyfolyás: mikor egészséges és mikor nem?

A két leggyakoribb hüvelyfertőzés a hüvelygomba és a bakteriális vaginózis. A hüvely eredendően savas pH-val rendelkezik, ami kedvez a gombák elszaporodásának. Így hüvelygomba esetén, bár nem változik a hüvelyi pH, vannak egyértelmű jelei a fertőzésnek a hüvelyfolyásban (is). Amennyiben a baktériumok szaporodnak el a hüvelyben, úgy a hüvelyi pH lúgosabb irányba tolódik el, amely szintén érzékelhető változásokat idéz elő a hüvelyváladékban.

A két hüvelyfertőzés pontos tüneteiről és megelőzéséről ITT írtunk.

Ahhoz, hogy felismerjük, vajon fertőzöttek vagyunk-e, tudnunk kell azt is, mi jellemzi az egészséges hüvelyfolyást.

Talán a legfontosabb: nincs panasz. Tehát nincs viszkető, égő érzés, a hüvelyváladék nem bővebb, nem változik meg a színe, nem darabos, nincs kellemetlen szaga. Azt is érdemes tudni, hogy a hüvelyváladék a ciklus különböző időszakaiban más és más, a hormonális állapotnak megfelelően. Egy fertilis korban lévő nőnek sohasem lehet száraz a hüvelye. Ez ne is legyen elvárás.

– magyarázta Dr. Bartha Tünde.

Milyen szövődményei lehetnek egy hüvelyfertőzésnek?

A hüvelyfertőzés, bár gyakori intim probléma, a nők hajlamosak lehetnek félvállról venni a jeleket. Dr. Bartha Tünde azonban óva int ettől. A nőgyógyász szerint ugyanis kismedencei gyulladás, akár kismedencei összenövések, hosszú távon meddőség is kialakulhat (ez utóbbi természetesen nem egy bakteriális vaginózis miatt lesz, mivel függ attól is, milyen bacik okozzák a panaszt, ami tenyésztéssel kideríthető).

A meddőség nagyon sok tényezőtől függ, vannak női okok, és férfi okok is. Egy hüvelyi panasztól nem lesz valaki meddő, de egy nem megfelelő hüvelyi környezet akár a spermiumok viselkedését is befolyásolhatja” – emelte ki a szakorvos.

A várandós nőknek még jobban oda kell figyelniük hüvelyfertőzés esetén, hiszen a terhességre, a baba fejlődésére, sőt, születésére is negatív hatással lehet az intim probléma.

Terhesség esetén koraszülés is lehet a kimenetel. Ezért nagyon fontos, hogy visszatérő panasz esetén feltétlenül történjen szakorvosi kontroll!” – hangsúlyozta a nőgyógyász. Hozzátette: „Azt általános szabályként mondhatjuk, hogy ismétlődő panaszok esetén feltétlenül forduljunk orvoshoz. Ez akkor is igaz, ha nem várunk babát.

Várandósság idején egyébként nagyobb is a hajlam a hüvelyfertőzés kialakulására, hiszen óriási hormonális változás történik a női szervezetben, ráadásul ilyenkor fogékonyabbá válhatunk a kívülről jövő fertőzésekre is.

A terhesség idején kialakuló hüvelyfertőzések hatásairól ITT írtunk.

Mi utalhat arra, hogy kialakulóban van egy súlyosabb betegség?

Egy hüvelyfertőzésből – a szakorvos által előírt kúrát betartva – általában pár nap, egy hét alatt kigyógyulhatunk. Ha azonban a panaszok nem múlnak, vagy kis tünetmentes periódus után újra kezdődnek, akkor már gyanakodhatunk a szövődményekre a nőgyógyász szerint.

Hasi fájdalom, ne adj’ Isten hőemelkedés, lázas állapot esetén feltétlenül forduljunk orvoshoz! De vannak olyan bakteriális fertőzések, amelyek nem feltétlenül okoznak alhasi panaszokat, ezért érdemes szaksegítséget kérni már az elején.

– mondta Dr. Bartha Tünde.

Hogyan kezeljük a hüvelyfertőzést?

A szakorvos a legfontosabbként azt hangsúlyozta, hogy amennyiben a panasz még új, akkor érdemes egy otthon végezhető teszttel eldönteni, hogy bakteriális vagy gombás gyulladásról van-e szó. Az orvosunkkal aztán fel tudjuk állítani a megfelelő terápiát, illetve ő tud tanácsolni olyan készítményeket, amelyekkel nemcsak a panasz szüntethető meg, de vissza is tudjuk építeni a hüvelyi egyensúlyért felelős normál flórát.

Azt tartsuk szem előtt, hogy itt is próbáljunk meg célzottak lenni. Az a készítmény ugyanis, ami az összes fertőzésre jó, az ,,viszi” a hüvely normál flóráját adó baktériumokat is – emelte ki a doktornő.

Vigyázzunk a stresszel!

Egy hüvelyfertőzést számtalan külső tényező kiválthat, kezdve a helytelen WC-használattól, a menstruációs higiénián és szexuális együttléteken át a rosszul megválasztott ruhákig, fehérneműkig. Azonban hormonális változások is megboríthatják a hüvelyi egyensúlyt. A hormonális változások pedig befolyással vannak az immunrendszerünkre is, a legyengült immunrendszer pedig szintén előidézhet hüvelyfertőzést.

Az immunrendszerünk működését befolyásolhatja akár a hangulatunk is. Nálunk nőknél ezt még a hormonális változások is változtatják. Nincs olyan nap a ciklusunk során, amikor két egymást követő napon ugyanolyan hormonszintekkel rendelkeznénk egészséges esetben. Egy megfelelő hüvelyi egyensúly szükséges a hüvely helyi immunitásához is. Ha ez nem megfelelő, könnyebben kaphatunk el akár kívülről jövő fertőzéseket is” – mondta Dr. Bartha Tünde.

A hüvely normálflóra egészségesen tartására több lehetőségünk is van:

  • A prebiotikumok a hüvely normál flóráját adó Laktobacillusokat táplálják a tejsav és glikogén tartamuk révén.
  • Ha viszont a kevés Laktobacillus flóra miatt alakulnak ki a panaszok, érdemes azt visszapótolni, erre valók a probiotikumok.

Érdemes elkerülni a jódos hüvelytablettákat, a hüvelyöblítést úgy általában. Ha panaszunk jelentkezik, jelezzük azonnal kezelőrovosuknak, hogy a megfelelő terápiát be tudja állítani. Ez különösen fontos a szövődmények megelőzése szempontjából.

A megjelenést támogatta az intimfertozes.hu.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához