Meddőség: mit tehetünk, ha progeszteronhiány okozza?

#meddőség #terhesség #várandósság #hormonhiány
2021.02.19.
Meddőség: mit tehetünk, ha progeszteronhiány okozza?

Egyre több nő kénytelen szembenézni azzal a diagnózissal, hogy progeszteronhiány miatt nem lehet gyermeke. Alapvetően ez a gond gyorsan orvosolható, de sok esetben mi magunk is megelőzhetjük a kialakulását, vagy visszafordíthatjuk a folyamatot.

A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Progeszteronhiány?

A progeszteron egyike azoknak a női nemi hormonoknak, melyeknek jelentős szerepe van a nemi ciklusban, és persze a termékenységben is. A hormon szintje a szervezetben alapvetően alacsony, addig, míg a fogantatás meg nem történik. Ilyenkor ideális esetben a progeszteronszint ugrásszerűen megnő, és ha a beágyazódás is létrejön, akkor tartósan magas is marad.

Sok esetben azonban a szervezetben alapvetően olyan alacsony a progeszteron szintje, ami egyszerűen nem teszi lehetővé a tüszőrepedést, vagy ha az mégis végbemegy, a megtermékenyült petesejt beágyazódni már nem lesz képes. Mivel a tüszőrepedést akadályozza, így természetesen összefügg a PCOS betegséggel is, de az inzulinrezisztencia, vagy éppen a pajzsmirigy alulműködés is okozhat progeszteronhiányt.

Tünetek

Ahhoz, hogy biztosak lehessünk a diagnózisban - és hogy a kezelést is megkönnyíthessük - mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni. A progeszteronhiánynak ugyan vannak tünetei, de sok esetben ezek csak gyengék, vagy nem gondoljuk azt, hogy egy hormonális problémához is kapcsolódhatnak - mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Ilyen tünetek a stressz, a fejfájás vagy a csökkent libidó, melyek bizony a mindennapokban elég sok nőnél jelentkeznek. De ide tartozik a mellfeszülés, a PMS, vagy az egyik legismertebb tünet, a barnázás a menzesz előtt.

Kezelés

A progeszteronhiányt el tudjuk kerülni, és a kezelését is nagyban tudjuk segíteni abban az esetben, ha a szervezet tápanyag-ellátottsága kielégítő - ez azonban nem olyan egyszerű. Mivel napjainkban kizárólag étkezéssel fedezni a szükséges tápanyagokat szinte lehetetlen, így a babára vágyó nők esetében a szakemberek túlnyomó többsége már javasol valamilyen várandósvitamint. De melyiket?

Mindenképpen olyan készítményt válasszunk, mely tartalmaz D-vitamint (abból is D3 verziót), mivel a D-vitamin hiánya és a progeszteronhiány között is erős összefüggés mutatható ki. A D-vitamin hasznosulását elősegíti a kalcium, vagyis a készítmény ebből is tartalmazzon. Sőt, komplex legyen, azaz minél több anyagot tartalmazzon, hiszen ahogyan az előbbi esetben is, sokszor az egyes anyagok segítik mások felszívódását (vas-C-vitamin, réz-cink, stb.).

A hasznosulás érdekében az is fontos, hogy a kiválasztott várandósvitamin szerves, biológiailag aktív kötési formákkal tartalmazza az anyagokat. Ez jellemzően azt jelenti, hogy a bennük lévő anyagok -citrát vagy -glükonát kötési formában vannak (cink-citrát, vas-glükonát). És ha már várandósvitamin, akkor az mindenképpen kövesse az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigényeit is, hiszen ez alapfeltétele a megfelelő tápanyag-ellátottságnak is!

Forrás: ratkotunde.hu

Forrás: EgészségKalauz