Ezeket látta már?

Meddőség okai: ezekkel a vizsgálatokkal derítheti ki, mi állhat a háttérben

Meddőség oka laborvizsgálat ultrahang kenet

A meddőség okának felderítéséhez és a megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen az alapos kivizsgálás. Nézzük, melyek a legszükségesebb meddőségi vizsgálatok.

Laborvizsgálat

A vizsgálatok sora általában vérvétellel kezdődik, ahol a szükséges hormonok szintjét is ellenőrzik. A labor során az ösztrogén, a progeszteron, az LH, FSH, tesztoszteron, prolaktin, valamint az AMH szintet is vizsgálják. Ezekből kiszűrhető az esetleges progeszteron hiány, a túl magas prolaktin szint, valamint a (korai) menopauza is.

Ezeken kívül érdemes meghatározni a TSH, T3, T4 szintjét is, mely a pajzsmirigy működéséről ad képet. A pajzsmirigy hormontermelésének zavara ugyanis könnyen vezethet meddőséghez, vagy sorozatos vetéléshez is. A problémát szerencsére a legtöbb esetben gyógyszeresen kezelni lehet, és a terápiát a terhesség alatt is folytatni szükséges.

A laborvizsgálatok során terheléses vércukorteszt is indokolt lehet, hiszen mind az inzulinrezisztencia, mind a cukorbetegség a teherbeesés útjában állhatnak. Ezen kórállapotok rendezése elengedhetetlen a fogantatáshoz, éppúgy, mint a zavartalan várandóssághoz és a baba egészséges fejlődéséhez.

Ultrahang

A képalkotó berendezések közül az ultrahang készülék szintén fontos eszköze a kivizsgálásnak. Segítségével fájdalommentesen ellenőrizni lehet a peteérést, valamint azt, hogy a beteg szenved-e PCOS-ben (Policisztás ovárium szindróma), illetve vannak-e különböző cisztákra, miómára, és egyéb elváltozásokra utaló jelek.

Invazív vizsgálatok

A meddőség nem csak hormonális eltolódás, vagy betegségek következtében alakulhat ki. Az anatómiai elváltozások is okozhatják a gyermekáldás elmaradását, még abban az esetben is, ha a kismama előtte sikeresen kihordott egy terhességet. Ezek hátterének feltárására szolgáló vizsgálat a méh- és a hastükrözés, illetve a petevezetők átjárhatóságának ellenőrzése. Segítségükkel fény derülhet pl. arra, ha az egyik vagy mindkét petevezető elzáródott, illetve, hogy összenövések keletkeztek a méhben (szülészeti események, /vetélés, császármetszés/ után ez viszonylag gyakori). Szerencsére a legtöbb probléma kisebb endoszkópos műtéttel orvosolható.

Kenetvétel, rákszűrés

A meddőségi kivizsgálás fontos részét képezi a HPV/rákszűrés, valamint a kenetvétel, mellyel kiszűrhetőek az esetleges kezelendő fertőzések. A bakteriológiai vizsgálathoz szükség van vizelet és hüvelyváladék tenyésztésre, egyes esetekben a méhnyakból levett DNS alapú kórokozó meghatározásra, így olyan állapotokra derülhet fény, mint pl. a Chlamydia vagy az Ureaplasma fertőzés.

További vizsgálatok, melyek szükségesek lehetnek

  • véralvadási faktorok ellenőrzése
  • immunológiai vizsgálatok
  • genetikai vizsgálatok
  • pszichológiai vizsgálatok
  • férfi andrológiai vizsgálata

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mennyi az a kávémennyiség, ami árthat a férfiak termékenységének?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

meddőség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához