Ezeket látta már?

Meddőség - PCOS, mit kell tudnunk erről?

2011.11.23. Módosítva: 2015.11.04.

Manapság egyre többet hallunk egy olyan kifejezésről, a PCOS-ről, amelyről korábban keveset tudhattunk, mégis a meddőség egyik okozója, súlyos betegség. A téma tisztázásában segítségünkre Dr. Vereczkey Attila, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet részlegvezető főorvosa, meddőségi specialistája volt.

Mit nevezünk policisztás ovárium szindrómának?

Meddőség - PCOS, mit kell tudnunk erről?

A policisztás ovárium (policisztás petefészek) szindróma (más néven Stein-Leventhal szindróma) rendkívül gyakori endokrin (hormonrendszeri) betegség, amelyben a világon mintegy 5–10 millió nő érintett. Hihetetlen adat, de a női eredetű meddőséget okozó tényezők majdnem felét a policisztás ovárium szindróma alkotja.

"Gyakorlatilag arról van szó, hogy a petefészekben sok apró kis ciszta képződik, melyek az ultrahang vizsgálat során egy fekete gyöngysorszerű rajzolatot alkotnak, ezért úgy is hívják, hogy Black Pearl Necklace Sign" - magyarázza Dr. Vereczkey.

A szindróma egyfajta hormonális zavar miatt alakul ki: létrejöttében az ún. inzulin rezisztenciának tulajdonítanak központi szerepet (IR - az inzulin érzékenység csökkenése. Ez egy ördögi kör: csökkent inzulinhatás - több inzulin - éhségérzet, elhízás - még rosszabb inzulinhatás - tovább fokozódó inzulin rezisztencia.). Ez azt jelenti, hogy az inzulin nem képes megfelelő módon kifejteni hatását a célszervekre. Így a szervezet e helyzetre való megoldásként az inzulin termelésének fokozásával védekezik. Az emelkedett inzulinszint vezet a betegség tüneteinek kialakulásához.

Honnan tudható, ha PCO szindrómám van?

A PCO- szindróma klinikai képe nagy szóródást mutat, mert az illető lehet akár túlsúlyos és vékony is, bőre lehet szép és csúnya is. Ahogyan a Versys Clinics főorvosa mondja, a PCO-szindrómában szenvedők bőre legtöbbször rendkívül pattanásos lesz, hiába jár rendszeresen kozmetikushoz vagy kezeli saját kezűleg folyamatosan az arcát otthon, vagy költhet komoly pénzeket kozmetikai kezelésekre és bőrápoló szerekre, mégsem tudja helyrehozni a bőrét. A haja is elkezd hullani, ugyanakkor a fokozódó szőrösödés is gondot okoz (elsősorban arcon, karokon, alhason, melleken, háton).

Ez a betegség nagyon megterhelő egy nő számára: a férfias külleme egyrészt bántja az önérzetét, másrészt, mivel nem ovulál (vagyis a menstruáció is teljesen leáll) vagy rendszertelenül menstruál, így nem vagy csak nagyon kis eséllyel tud teherbe esni.

A PCO- szindróma sokféle típusú lehet, részben emiatt a kezelése sem egyszerű kérdés. E hormonális folyamatok következménye a vérzési rendellenesség, az ovuláció hiánya és a meddőség. Az inzulin-termelődés növekedése egyéb belgyógyászati problémák kialakulásához is vezethet, így például nő a magas vérnyomás, a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Valamint az inzulin rezisztencia bizonyos anyagcsere betegségekkel való együttes előfordulása is igen gyakori (a II- es típusú cukorbetegség). A betegség kialakulásában genetikai faktorok is szóba jöhetnek.

Terápiás lehetőségek - Miként lehet orvosolni?

Fogamzásgátló

"Ha az illető fiatal lányként még nem szeretne kisbabát - hallhatjuk Dr. Vereczkey Attilától -, a fogamzásgátló nagyon jó megoldás lehet erre, hiszen a gyógyszer hormonálisan bizonyos korlátok közé fogja a beteg hormonrendszerét. Utána valóban kezd szebbé válni a bőre, a pattanásai elmúlnak, a hatás látványos. Nagyon lényeges viszont a páciens teljeskörű kivizsgálása és kezelése, ellenkező esetben mikor öt vagy tíz év múlva abbahagyja a fogamzásgátló szedését, mert úgy dönt, hogy gyermeket szeretne, akkor egyrészt a tünetek visszajöhetnek, másrészt nem biztos, hogy teherbe tud esni a hölgy."

Diéta

Kifejezetten elhízott betegek esetében a 10%-ot meghaladó fogyás önmagában is a betegség visszafejlődéséhez és a menstruációs ciklus rendeződéséhez vezet.

Amennyiben a hölgy már felnőtt, de nem szeretne teherbe esni

Ha a beteg csupán a szindróma tüneteit kívánja megszüntetni, de terhességet nem szeretne, úgy 6 hónaptól 1 évig terjedő időszakban antiandrogén (cyproteron-acetát) kezelést kap. Ha ez a kezelés eredményes volt, orális fogamzásgátló szedésével folytatódik a fenntartó terápia. A tünetek kiújulása esetén ismét jön az antiandrogén kezelés.

Ha a hölgy meddő, de babát szeretne

Amennyiben az illető a betegség diagnosztizálásakor a közeljövőben gyermeket szeretne, akkor több lehetséges megoldás is áll előtte:

  • Ún. ciklusmonitorizálás, mely során ultrahang és hormonvizsgálatokkal követjük a spontán, vagy gyógyszeres hatásra létrejövő tüszőnövekedést, majd létrehozva a tüszőrepedést a páciens "természetes" körülmények között, otthonában próbálkozhat a fogantatással
  • Sikertelenség esetén, lehetőség van asszisztált reprodukciós eljárások igénybe vételére, például: Inszemináció lombik: meddőségi kezelés, melynek lényege, hogy hormonálisan rásegítenek arra, hogy a páciens ciklusa működjön, azaz a ciklikusság beálljon, ovuláció indukciós kezeléshez kell folyamodni.
  • Sikertelenség esetén, lehetőség van asszisztált reprodukciós eljárások igénybe vételére, például: Inszemináció lombik: meddőségi kezelés, melynek lényege, hogy hormonálisan rásegítenek arra, hogy a páciens ciklusa működjön, azaz a ciklikusság beálljon, ovuláció indukciós kezeléshez kell folyamodni.
  • Laparoszkópos műtéti terápia: Petefészek-drilling technika
  • A petefészek-drilling laparoszkópos műtéti technika segítségével történik, s azokban az esetekben javasolt, ahol a gyógyszeres kezeléssel nem érnek el eredményt. "Ennek során speciális CO2-lézerrel vagy elektromos úton működő eszköz segítségével a petefészkek felszínén található, gyöngysorban elhelyezkedő apró kis cisztákat kiszúrjuk, kisütjük, így a petefészkeken kb. 5-7 apró "lyukasztás" készül. Ekkor a petefészek működése megváltozik (mint például a RESET gomb megnyomásakor a lefagyott számítógép...), majd utána a hormonrendszer működése visszabillen, s az egész rendszer ismét elkezd jól működni, lehetővé téve azt, hogy az illető hölgy állapotos lehessen"- mondja a Versys Clinics főorvosa. A betegek kb. 80%-nál hoz jelentős javulást e terápia.

A petefészek-drilling laparoszkópos műtéti technika segítségével történik, s azokban az esetekben javasolt, ahol a gyógyszeres kezeléssel nem érnek el eredményt. "Ennek során speciális CO2-lézerrel vagy elektromos úton működő eszköz segítségével a petefészkek felszínén található, gyöngysorban elhelyezkedő apró kis cisztákat kiszúrjuk, kisütjük, így a petefészkeken kb. 5-7 apró "lyukasztás" készül. Ekkor a petefészek működése megváltozik (mint például a RESET gomb megnyomásakor a lefagyott számítógép...), majd utána a hormonrendszer működése visszabillen, s az egész rendszer ismét elkezd jól működni, lehetővé téve azt, hogy az illető hölgy állapotos lehessen"- mondja a Versys Clinics főorvosa. A betegek kb. 80%-nál hoz jelentős javulást e terápia.

Új terápiás lehetőségek: metformin

A szindróma kialakulásában központi szerepet játszik az inzulinszint emelkedése, így azon gyógyszerek, melyek e folyamatot gátolni képesek, sikerrel alkalmazhatóak a terápiában. Ilyen gyógyszer a metformin, amely ún. inzulin-érzékenyítő, azaz segít visszaállítani a szervezet reakcióképességét az inzulinra, mely végső soron az inzulinszint csökkenéséhez vezet.

Forrás: EgészségKalauz