Ezeket látta már?

Hány éves kortól ajánlott a mellrákszűrés? Egyre fiatalabb kortól az!

mellrák

Minél korábban felismerik az emlőrákot, annál korábban megkezdhető a terápia, és annál nagyobb az esélye a gyógyulásnak.

A cél tehát az emlőrák minél korábbi felismerése, amelyre hatékony megoldást kínál a mammográfiás szűrés. Az USA-ban ezentúl már 40 éves kortól kezdve rendszeres emlőrákszűrésre „küldik” a nőket.

Egyre fiatalabb kortól kezdve érdemes emlőrákszűrésre járni

Noha többen úgy vélik, hogy a szűrővizsgálatok, így az emlőszűrés is az idősebb korosztály számára javasolt, a korhatár egyre inkább lefelé tolódik. A tudományos ismeretek és a rendelkezésre álló terápiás megoldások bővülése abba az irányba mutat, hogy minél fiatalabb kortól ajánlott és érdemes a rendszeres szűrővizsgálatokon részt venni.

Árthat-e a szűréssel járó sugárterhelés?

Az emlőrák esetén a szűrés elsősorban mammográfiás vizsgálatot takar, amely emlőnként kétirányú Röntgen-felvétel készítését jelenti. A szűrés ionizáló sugárterheléssel jár, de annak a mértéke elfogadható mértékben alacsony. Egy emlőrákszűrés körülbelül tizedannyi sugárterhelést (0,4 milliSievert) jelent a szervezet számára, mint az az éves sugárterhelés, amelynek a környezeti háttérsugárzás (kb. 3,11 milliSievert) miatt mindenki ki van téve. A szakemberek úgy vélik, hogy az emlőrákszűréshez köthető haszon messze meghaladja a vele együtt járó sugárzáshoz köthető kockázatokat.

Az USA-ban nem 50, hanem már 40 éves kortól javasolt a mellrákszűrés

A korai felismerés a minél korábban megkezdett terápia feltétele. Ezt szem előtt tartva hozza meg az emlőszűrésekre vonatkozó ajánlásait az USA-beli USPSTF (United States Preventive Services Task Force) is. Az USPSTF egy független, önkéntes szakértőkből álló nemzeti testület, amely a betegségmegelőzésben és bizonyítékokon alapuló orvoslásban jártas szakemberekből áll. Az USPSTF 2023. május 9-i ajánlása alapján az emlőrákszűrés 40 éves kortól kezdve ajánlott, és azon kétévente javasolt részt venni. Korábban, a 2016-os ajánlás értelmében, 50 éves kor fölöttiek számára (74 éves korral bezárólag) javasolták a kétévenkénti mammográfiás szűrést. Vagyis, a korhatár lefelé tolódik.

Az új USA-beli ajánlások sem vonatkoznak azonban mindenkire. Akinél az emlőrák rizikója magas, akinél korábban már diagnosztizáltak emlőrákot vagy akinél adott a betegségre való genetikai hajlam, esetleg korábban nagy dózisú ionizáló sugárzásnak volt kitéve a mellkasi régiója, annak a kezelőorvosa ajánlását érdemes követni a szűréseket illetően.

Az új ajánlások életeket menthetnek

Ha az USA-beli nők követnék az USPSTF ajánlását, és mindenki, aki az adott korosztályba esik, részt venne az ajánlott szűrésen, akkor – kalkulációk szerint – 19 %-kal csökkenteni lehetne az emlőrákban elhalálozott nők számát.

Hazai körkép

Magyarországon jelenleg mammográfiás emlőszűrésre meghívható minden társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkező, 45-65 év közötti nő, aki az elmúlt két évben (pontosan 22 hónapban) nem járt emlőszűrésen vagy diagnosztikus emlővizsgálaton, és akinek nincs igazolt emlődaganata.

A rosszindulatú emlődaganatok miatti halálozások jelentős hányada megelőzhető volna a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétellel.

Az emlőrák tünetei

Az emlődaganat első érzékelhető tünete az emlőben kialakuló, fájdalmatlan csomó vagy megvastagodott szövet, amelyet a beteg saját maga fedez fel, illetve szűrővizsgálat vagy egyéb okból végzet klinikai vizsgálat során derül rá fény.

A növekedő tumor jelei lehetnek:

  • szöveti megvastagodás vagy csomó az emlő(k) területén;
  • az emlő(k) méretének vagy alakjának megváltozása;
  • váladékozó emlőbimbó (mamilla) (különösen, ha a váladék véres);
  • a mellbimbók elváltozását, kifekélyesedését;
  • csomó vagy duzzanat a hónaljban;
  • az emlő bőrének egyenetlensége, kipirosodása, fekélyesedése;
  • az emlő bőrének behúzódása;
  • kiütés vagy hámlás az emlőbimbó körül;
  • az emlőbimbó alakjának megváltozása (például befelé fordulása);
  • az emlőben vagy a hónaljban kialakuló fájdalom, amely nem kapcsolódik a menstruációs ciklushoz.

A fenti tünetek bármelyikének észlelése nem feltétlenül jelenti az emlőrák meglétét, de fontos az alapos kivizsgálásuk.

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha az emlők önvizsgálata során bármely szokatlan elváltozást vagy a fenti tüneteket észleli keresse fel háziorvosát vagy nőgyógyászát!

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a mellrák első tünetei: így jelez leggyakrabban az emlőrák

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#mammográfia

Forrás

(1) https://www.livescience.com/health/breast-cancer/breast-cancer-screening-should-start-at-age-40-expert-task-force-says

(2) https://egeszsegvonal.gov.hu/maradj-egeszseges/emloszures.html

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához