Ezeket látta már?

Miért érdemes figyelni a menstruációs ciklust?

menzesz, menstruáció, vér, hasfájás

A menstruációs ciklust a testhőmérséklet, a vérnyomás, a pulzus és a légzés mellett az ötödik életjelként tartják számon.

Szakmai háttérbeszélgetést szerveztek a sajtó képviselői számára a Cikluskövetés tudományosan elismert módszerei az orvosi gyakorlatban címmel a Katolikus Szeretetszolgálat budapesti központjában. A Katolikus Szeretetszolgálat kiemelten fontosnak tartja a nők egészség- és termékenységtudatosságának támogatását, melyet leginkább az orvosokon és tanácsadókon keresztül lehet megvalósítani. A Szeretetszolgálat a működése kezdete óta felkarolja azokat a társadalmi elveket, amelyekben hisz: az emberi méltóság kérdése, a termékenységtudat támogatása, a gondviselő szeretet megvalósítása mind olyan elvek, amelyek a társadalom működésében kiemelt szerepet játszanak.

Cikluskövetés előnyei

A cikluskövetés tudományosan elismert módszereivel ismerkedhetnek meg azok az érdeklődők, akik kapcsolatba kerülnek a Szeretetszolgálat támogatásával kiképzett, nemzetközileg is elismert dokumentummal rendelkező oktatókkal. A képzések célja, hogy az orvosok és védőnők megismerjék a cikluskövetés adta előnyöket és diagnosztikus lehetőségeivel kapcsolatos ismeretekre tegyenek szert – a menstruációs ciklust ugyanis a testhőmérséklet, vérnyomás, pulzus és a légzés mellett az ötödik életjelként tartják számon.

Jelenleg a nők csupán csekély százaléka figyeli és érti saját ciklusának eseményeit, pedig az orvosok által kidolgozott tudományos háttérrel és több évtizedes múlttal rendelkező módszerek segítségével teljesebb képet kaphatnak hormonális és általános egészségükről, termékenységük állapotáról, valamint az esetlegesen fennálló rendellenességekről és a krónikus betegségekről egyaránt (pl. PCOS, inzulinrezisztencia, vagy akár a meddőség okairól).

Cikluskövetés: információt adhat az egészségi állapotról

Annak érdekében, hogy a természetes cikluskövetés módszereit az orvosok is megismerjék, a Katolikus Szeretetszolgálat közreműködésével számos kezdeményezés indult, kezdve a nőgyógyászok, endokrinológusok és belgyógyászok számára elérhető, szakmai továbbképzésektől az egyetemi oktatásban hivatalosan is megjelenő, választható tantárgyig. A Katolikus Szeretetszolgálat fontosnak tartja, hogy a szakrendeléseken is elérhetővé váljanak azok a tudományos eredmények, amelyek a különböző cikluskövetési módszerek alapjául szolgálnak.

„A cikluskövetéssel minden nő és orvos számára könnyedén nyomon követhetővé válik a nők egészségi állapota, a módszernek köszönhetően pedig az egészségestől való eltérések időben feltárhatóvá, kezelhetővé, a krónikus betegségek megelőzhetővé válhatnak. Mindezek miatt nagyon fontosnak tartom, hogy a cikluskövetés módszereit a tantárgy keretein belül minden jövendő gyógyító és prevenciós munkát végző orvos alapszinten megismerje” – foglalta össze a módszer és a képzés jelentőségét Dr. Kállay Csilla, orvos, cikluskövetés oktató.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Túl gyakori menzesz: mi okozhatja? A nőgyógyász válaszol

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

menstruáció

Forrás: Katolikus Szeretetszolgálat
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához