Ezeket látta már?

Menstruálok a terhesség alatt. Baj van?

terhessegi_verzes

Sok kismama fejében él az a mítosz, hogy akkor is lehetséges teherbeesés, ha menstruációs vérzésünk van. Valóban előfordulhat vérzés terhesség során?

Rögtön a legelején érdemes letisztázni: a várandósság alatt igazi menzesz nem lép fel. Vérzésről lehet szó, de menzeszről nem. A menstruációs ciklus lényege, hogy a peteérést követően a tüsző megreped, és a pete megkezdi vándorútját a petevezetőn keresztül a méh felé.

Ahhoz, hogy a megtermékenyült petesejt megfelelő "táptalajra" leljen, a méh fala megvastagodik, vérerekkel sűrűn behálózott rész lesz rajta, amibe a pete képes lesz beágyazódni.

Mi történik a meg nem termékenyült petesejttel?

Abban az esetben, ha a petesejt nem termékenyült meg, akkor a méh fala a ciklus utolsó napján elkezd leválni, hiszen egyszerűen nincsen rá szükség. a leválás és kiürülés folyamata néhány napot vesz igénybe, ilyenkor jelentkezik a menstruációs vérzés. Amikor a megvastagodott méhfal teljesen levált, akkor a ciklus kezdődik elölről, vagyis elkezdődik egy újabb pete érlelése, majd jön a tüszőrepedés és így tovább.

Ebből remekül látszik, hogy megtermékenyült, beágyazódó petesejt, vagy fejlődő magzat esetében nem beszélhetünk menstruációs vérzésről.

Bármilyen rendellenességet tapasztal a kismama, forduljon orvoshoz Bármilyen rendellenességet tapasztal a kismama, forduljon orvoshoz Forrás: EgészségKalauz

Vérzés a terhesség alatt

A vérzés a várandósság alatt csak ritkán élénkpiros, és nem igazán nagy mennyiségű. Abban az esetben, ha élénk színű vérzésről van szó, akkor azzal a jelenséggel állhatunk szemben, amit kezdődő menstruációnak neveznek.

Ilyenkor a petesejt megtermékenyülése a ciklus végén történik, így a szervezet elkezdni a menzesz folyamatát, de mivel megvan a beágyazódás, így a méhfalnak csak egy kis része válik le, vagyis a vérzés sem nagy.

Igen ritka esetben elképzelhető a terhesség alatt is peteérés, de ennek esélye elhanyagolható. Itt azonban nagyon erősen ki kell emelni: minden olyan esetben, ha élénkpiros vérzést tapasztal a kismama, azonnal orvoshoz kell fordulni. Ez ugyanis sajnos jellemzően a kezdődő vetélés egyik jele, amit, ha időben sikerül elkapni, és a körülmények is jók, akkor meg lehet állítani! Ugyanakkor a vérzés méhen kívüli terhességre is utalhat, ami életveszélyes lehet, ha nem kezelik időben.

Mire utalhat az élénkpiros vérzés?

Dr. Angyal Géza nőgyógyász elmondta, hogy élénkpiros vérzéssel jelentkezhet az a probléma is, amikor a lepény nem a megfelelő helyen tapadt meg. ezt orvosi vizsgálat során gyorsan meg lehet állapítani, és a szakember tanácsai alapján j eséllyel kihordható a baba. A várandósság alatti szex, vagy orvosi vizsgálatok is okozhatnak igen kis mennyiségű vérzést.

Ebben az esetben a vérbőség, és az érzékeny szövetek apróbb sérüléséről van szó. Ugyanakkor felszálló fertőzés is állhat a háttérben, ami komoly veszélyt jelent a magzatra nézve.

Ha a vérzés sötétebb, inkább barnás jellegű, és inkább csak néhány cseppről van szó, akkor a háttérben hormonális okok állhatnak. Ilyenkor jellemzően a progeszteron szintje túlságosan alacsony a szervezetben, amit orális úton lehet pótolni, így a baba nem kerül veszélybe.

A terhesség "tünetei" nem mindig egyértelműek. Olvasson tovább!

Mit tehetek, ha vérzek?

Amennyiben a kismama vérzést tapasztal, legyen az bármekkora, vagy akár barnás színű, mindenképpen forduljon orvoshoz, hiszen a szakember biztosat tud mondani, és az esetleges veszélyes helyzeteket is kezelni tudja. A kismama a szervezet tápanyag ellátottságának optimális szintre emelésével és megtartásával tehet sokat a babájáért. A szakemberek jelentős része ezért várandós vitamin szedését javasolja.

Ám ezek között is a szerves kötéssel rendelkezőket érdemes keresni, hiszen ebben az esetben a felszívódás akár 80%-al is jobb. Ezen felül a készítmény tartalmazzon cinket és rezet, mivel ezek az anyagok antibakteriális hatással bírnak a szervezetben, így nagyobb eséllyel kerülhetők ki a fertőzések is.

Forrás: ratkotunde.hu

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához