Szponzorált tartalom

Miért feszül a nők melle a menzesz előtt?

#mellfeszülés #menstruáció #pms #premenstruációs szindróma
2020.09.18.

Sok nő tapasztalja, hogy a menzesz előtt fájnak és feszülnek a mellei. A kellemetlen érzést a testben végbemenő hormonális változások okozzák. Ez a menstruáció előtt jelentkező premenstruális szindróma egyik gyakori tünete.

„Ha hozzáérek a mellemhez, nagyon fáj”

„Nem szeretem a menstruációmat megelőző napokat! Nem elég, hogy sokkal ingerültebb vagyok, még a melleim is feszülnek, és ha hozzáérek, nagyon fáj – meséli a 30 éves Lilla. – A barátnőmmel a múltkor alaposan kitárgyaltuk a problémát, és mint kiderült, ő is hasonló cipőben jár a menzesze előtt. Utánanéztünk, hogy mi okozhatja a fájdalmas mellfeszülést, és mit lehet tenni ellene.”

HIRDETÉS Forrás: Phytotec Hungária

A mellfeszülést a testben végbemenő hormonális változások okozzák. A legtöbb nőnek a menzeszt megelőző napokban megduzzad, feszül, érzékennyé válik vagy fájni kezd a melle. Leginkább a mell felső, illetve oldalsó részén jelentkezik a fokozott érzékenység, de akad olyan nő is, aki a hónaljában érzi a kellemetlen fájdalmat. Ennek oka, hogy a menzesz előtt egy héttel megemelkedik a progeszteronszint, ami a tejmirigyek növekedését stimulálja, a mell pedig ettől duzzadt lesz és fájni kezd. Az érzékenység szintje egyénenként változik: van, akinek egész nap feszül és érzékeny, érintésre pedig fáj is, ám egyes nőknek csak érintésre, vagy hason fekve válik érzékennyé a mellük. A jelenséget szaknyelven masztodíniának nevezik.

Mi a PMS? Milyen típusok vannak?

„Nekem nemcsak a mellem szokott feszülni, hanem sokkal ingerültebb és falánkabb is vagyok a menstruációm előtt” – állítja Lilla.

Ezeket a menstruációt megelőző napokban jelentkező kellemetlen panaszokat összefoglalóan PMS-nek, azaz premenstruális szindrómának nevezik. Nagyon sok, mintegy 150 féle tünete ismert, amelybe beletartozik a mellfeszülés, az ingerlékenység és a falánkság is. Többféle PMS-típus létezik, vannak például „vízvisszatartók”, akiknek az ödéma miatt jelentkező tünetek jelentik a fő problémát, például dagad a kezük és a lábuk, illetve feszül a mellük. A „depressziósoknak” a menstruációt megelőző napokban nyomott a hangulatuk, és több mélyponttal is meg kell küzdeniük. A „szorongóknak” gyakran változik a kedélyállapota, hol fent, hol pedig lent van. Vannak, akiknek a menzesz előtt megnő az étvágyuk és akár falási rohamaik is lehetnek. A kevert típusokra pedig a testi és lelki problémák egyaránt jellemzőek lehetnek.

A barátcserjét már az ókorban is használták

Egy gyógynövény, a barátcserje bizonyítottan segíthet a PMS tüneteinek, köztük a mellfeszülés és az ingerültség legyőzésében. A barátcserje egy olyan gyógynövény, amelyet már az ókorban és a középkorban is használtak „női bajok” kezelésére. Hatóanyagainak a női hormonális szabályozórendszer működésére gyakorolt pozitív hatását pedig ma már klinikai vizsgálatokkal is igazolták.

Forrás: egeszsegkalauz.hu