Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Mi a teendő hüvelygomba vagy bakteriális hüvelyfertőzés esetén?

Nem mindegy, hogy hüvelygomba vagy bakteriális vaginózis okozza a tüneteket!

A nyár a hüvelygomba és a bakteriális hüvelyfertőzés, azaz a bakteriális vaginózis szezonja is.

Erről a témáról nem szívesen beszélnek a nők, pedig sokan szenvednek a tünetektől: viszket, piros, esetleg kellemetlen szagú „ott”. Lényeges tudni, hogy milyen intim panaszoknál lehet elegendő patikába menni, és gomba elleni gyógyszert és/vagy probiotikumot venni, és tudni kell azt is, hogy milyen helyzetekben nem halogatható nőgyógyászhoz fordulni.

Tabuként kezelik, pedig az intim panaszok egyáltalán nem ritkák

Minden 3. nőnek volt már hüvelygombája, és minden 3-4. nő szenvedett már a baktérium-okozta hüvelyfertőzés (=bakteriális vaginózis) miatt. Leszögezendő, hogy a hüvely gombás vagy bakteriális fertőzése kellemetlen, de nem szégyellni kell, hanem sokkal inkább kezelni kell(ene)!

Nem csak az egyéjszakás kaland okozhat hüvelyfertőzést!

Szabaduljunk meg a tévhitektől! Noha a nyár, a strandolás, a bulik és a vele járó „kalandok” miatt a hüvelyfertőzések szezonja is, ki lehet jelenteni, hogy intim panaszok azoknál is jelentkezhetnek, aki nem élnek kicsapongó szexuális életet és megfelelően tisztálkodnak.

 • Bizonyos gyógyszerek (antibiotikumok, gyulladáscsökkentő szteroidok stb.) alkalmazása,
 • hormonális változások (pl. havi vérzés, terhesség, fogamzásgátlók szedése),
 • a túl gyakori (intim) mosakodás, főleg, ha az nem megfelelő tisztálkodószerrel történik, illetve akár
 • a mentális stressz is okozhatja azt, hogy a hüvelyflóra egyensúlya felborul, majd az egyensúlyát vesztett hüvelyben elszaporodnak a kórokozó gombák vagy baktériumok.

Attól függően, hogy a hüvelyben a gombák vagy a baktériumok nyernek teret kóros mértékben, hüvelygomba vagy bakteriális vaginózis lesz a diagnózis. A két kórkép hátterében tehát ugyanazok a folyamatok (hüvelyflóra egyensúlyvesztése) állnak, de a tünetek és a kezelés különböznek egymástól.

Hüvelygomba vagy bakteriális vaginózis?

HüvelygombaBakteriális vaginózis
HÜVELYI FOLYÁS JELLEGE
Sűrűn folyó, túrószerű,
fehéres színárnyalatú
Hígan folyó, vizes állagú,
fehéres-szürkés színű,
tapadós karakterű
HÜVELYI FOLYÁS SZAGA
SzagtalanKellemetlen szagú,
gyakran „halas” szagú
VISZKETÉS, KIPIROSODÁS JELENTKEZÉSE
Erős viszketés
Égő érzés
Kipirosodás, duzzanat
Enyhe viszketés előfordulhat

A táblázatban felsorolt tipikus tünetek észlelése mellett otthon elvégezhető teszt is segíthet a hüvely gombás, illetve baktérium-okozta fertőzésének az elkülönítésében. A teszt alapja a hüvelyben uralkodó kémhatás mérése: hüvelygomba esetén ugyanis a pH a normál tartományban van, míg bakteriális fertőzések esetén általában emelkedett a pH-érték.

Ritkább esetben – a baktériumokon és a gombákon túl – protozoon okozta fertőzés (Trichomonas fertőzés) is vezethet intim panaszokhoz sárgás-zöldes, habos folyás, kellemetlen szag, fájdalmas vizelés formájában, illetve a herpeszvírusok is kiválthatnak kínzó intim panaszokat.

Orvoshoz kell fordulni, vagy elég a patikába menni?

Hüvelygomba gyanúja esetén első teendőként elegendő lehet a patikába menni, és gombaellenes készítményt vásárolni. Számos hüvelygomba elleni készítmény kapható vény nélkül a gyógyszertárakban. Vannak egy-, három- illetve hatnapos kezelések, lehet választani hüvelyben alkalmazott tabletta és kapszula közül, illetve az intim terület külsőleges gombaellenes kezelésére krém vásárolható.

Vannak azonban kivételek, amikor hüvelygomba gyanúja esetén is javasolt orvoshoz/nőgyógyászhoz fordulni, így például azoknak, akik

 • először tapasztalnak hüvelyfertőzésre utaló tüneteket,
 • évi több, mint 4 alkalommal szembesülnek intim panaszokkal,
 • várandósak vagy szoptatnak,
 • 18 évnél fiatalabbak,
 • lázzal, hidegrázással, hányingerrel társuló panaszokat tapasztalnak,
 • hasi fájdalmat, görcsöt is tapasztalnak,
 • allergiások a korábban náluk alkalmazott gombaellenes gyógyszerre.

Bakteriális vaginózis gyanúja esetén javasolt nőgyógyászhoz fordulni, aki hatásos és célzott baktériumellenes gyógyszeres kezelést fog elrendelni; nagy valószínűséggel vényköteles antibiotikumot fog felírni.

Intim tanácsok a gyorsabb és tartósabb gyógyulás érdekében

 • A hüvelyfertőzés gyógyulásáig különösen oda kell figyelni arra, hogy milyen tisztálkodószert használ! Lényeges olyan terméket alkalmazni, amely nem csíp, nem irritál.
 • Jól megválasztott probiotikumok, főként a hüvelyben alkalmazott probiotikumok, bakteriális és gombás fertőzéseknél is támogathatják a gyógyulást, és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy gyógyulás után a hüvelyflóra egyensúlya hosszabb távon fennmaradjon, vagyis kisebb eséllyel térjen vissza a fertőzés.

Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hüvelygomba: hogyan ismerhető fel, és mikor kell vele orvoshoz fordulni?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához