Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Miért újul ki a hüvelyfertőzés? A nőgyógyász elmondja

hüvelyfertőzés, folyás, nőgyógyász

A hüvelyfertőzés jellegzetes tünetei miatt ugyan hamar orvoshoz fordulunk, mégis gyakori, hogy hosszú kezelésekkel sem tudunk végérvényesen kigyógyulni a fertőzésből.

Ennek okairól dr. Hetényi Gáborral, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászával beszélgettünk. Előfordulhat, hogy hosszú hónapokig, sőt, akár évekig is szenved valaki a vissza-visszatérő fertőzésektől (ha egyáltalán ki tud gyógyulni belőle). Ennek hátterében több tényező is állhat.

Ez áll a hüvelyfertőzés, hüvelyfolyás hátterében

Az intim fertőzések tipikus tünete a bő hüvelyi folyás, mely kellemetlen szagú és megváltozott színű (pl. zöldes, sárgás), valamint nem ritka, amikor az állaga is eltér a megszokottól. Hogy milyen is a váladék, az attól függ, milyen kórokozóval állunk szemben, hiszen a fertőzés lehet gombás, vírusos, illetve bakteriális, avagy kevert.

A folyást gyakran kíséri égő, viszkető érzés, valamint fájdalom és/vagy vérzés a szexuális együttlétek során (ez gyulladásra utal). Az említett tünetek esetén mielőbbi nőgyógyászati vizsgálat javasolt, ugyanis a tünetek és a kenetvétel alapján meghatározható, milyen típusú fertőzés is áll fenn, és ennek birtokában megkezdődhet a kezelés.

A hüvelyfertőzés otthoni kezelése olaj lehet a tűzre

Ha megspórolva a nőgyógyászati vizsgálatot, otthon kezdi magát gyógyítani különböző szerekkel, esetleg régebbről megmaradt készítményekkel, csak ront a helyzeten. Vizsgálat/kenetvétel/ nélkül ugyanis nem tudhatja, milyen típusú fertőzése is van, hiszen más terápia szükséges egy gombás és más egy bakteriális fertőzés esetén.

Károsodott hüvelyflóra is okozhat hüvelyfertőzést

A hüvelyflóra egyensúlya igen fontos szerepet tölt be a fertőzések elkerülésében. Egészségéért a lactobacillusok felelnek, ám előfordulhatnak olyan állapotok, amikor ezek mennyisége lecsökken, így a káros mikroorganizmusok könnyen elszaporodhatnak, mivel a hüvely Ph-ja megemelkedik. Ez megtörténhet pl. antibiotikumos kezelés után is, ezért tanácsos mindenféle intim fertőzés kezelése után lactobacillus-t tartalmazó készítményt is alkalmazni, mivel enélkül ismételten visszatérhet a fertőzés, a tüneteivel együtt.

Hüvelyfertőzés rossz készítmény használata miatt

Bakteriális fertőzés esetén gyakran széles spektrumú antibiotikumokat használnak, mely számos kórokozót el tud pusztítani. Igenám, viszont ha valakinél a mikroorganizmus szaporodott el, melyre hatástalan az adott készítmény, úgy hiába a kezelés, a fertőzés továbbra is fennáll, sőt az antibiotikus kezelés miatt gombás gyulladás is kialakulhat. Éppen ezért érdemes korrekt/alapos/ tenyésztést végeztetni, hogy kiderüljön, pontosan milyen baktériumok is felelősek a tünetekért, és milyen antibiotikumra érzékenyek a kórokozók.

Méhszájseb miatt kialakult hüvelyfertőzés

A fertőzések hátterében olykor úgynevezett méhszájseb áll, mely szintén a hüvely flórájának felborulása okoz. A kifejezés így terjedt el, holott nem a hám folytonosságának hiányáról van szó, mint a sebeknél, hanem a két hám határának eltolódásáról. A nyakcsatornára jellemző hám kúszik a méhnyakon a hüvely hámra jellemző hám helyére. Ekkor az adott terület ellenálló képességének csökkenése miatt könnyebben alakulnak ki különböző fertőzések, illetve gyulladás, melynek hatására az ún. méhszájseb még tovább növekszik és egy ördögi kör veszi kezdetét. A problémát enyhe esetben nem szükséges kezelni, ám tünetek és visszatérő fertőzések esetén fontos a terápiája (savas közeg visszaállítása, lactobacillusok visszatelepítése, ecsetelés, lézer, fagyasztás, loop konizáció)

Egyéb hüvelyfertőzések

Sajnos nem ritka, amikor egyszerre több fajta fertőzés is fennáll, vagy egymást váltják. Így meglehet, hogy pl. egy antibiotikumos kezelés elpusztította a baktériumokat, de a további panaszokat már egy gombás, candida fertőzés okozza. Éppen ezért javasolt egy-egy kúra után ismételt kenetvételre menni, hogy kiderüljön, megszűnt-e a probléma és hogy nem áll-e esetleg fenn egy újabb.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mikor jelez betegséget a menstruáció alatti görcsös fájdalom?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

méhnyakrák

Forrás: Nőgyógyászati Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához