Ezeket látta már?

Nők, elhízás, szexuális problémák

Az elhízás növeli a szexuális problémák kockázatát. A komoly súlytöbblet a hálószobában is problémákat okozhat, különösen a nők esetében - állítják európai tudósok.

Tanulmányukból kiderül, hogy az elhízott nők nehezebben találtak maguknak szexuális partnert, mint a normális súlyúak, és négyszer gyakoribb volt náluk a nem kívánt terhesség. Az elhízott férfiak esetében azonban nem a partner megtalálása volt a gond, náluk magasabb arányban fordultak elő erekciós problémák.

Nők, elhízás, szexuális problémák

A szakértők közel tízezer 18-69 éves francia férfit és nőt faggattak ki szexuális életükről, és testtömeg-indexük (BMI) alapján elemezték a kapott eredményt.

A kikérdezett elhízott nők az utóbbi egy évben 30 százalékkal kisebb arányban találtak maguknak szexuális partnert, mint a normál súlyúak. Az elhízott férfiak és a formájukat tartók között azonban alig volt különbség e tekintetben - állapította meg a British Medical Journal orvosi folyóirat szerdai számában publikált tanulmány, amelynek kutatásait számos francia kormányhivatal finanszírozta.

Általában a 18-24-ig terjedő BMI-vel rendelkező emberek testsúlyát tartják egészségesnek. A 25-ös vagy a fölötti testtömeg-indexűeket túlsúlyosnak, a 30-as vagy a fölötti BMI-vel rendelkezőket elhízottnak tekintik.

Korábban már születtek hasonló eredményeket jelző tanulmányok. A tudósokat most az lepte meg, hogy mekkora a nemek közötti eltérés, és milyen nagy mértékben befolyásolja a súlytöbblet az emberek szexuális életét.

"A nők talán toleránsabbak a pocakos férjük iránt, mint a férfiak a gömbölyded nejeik iránt" - fogalmazott Kaye Wellings professzor, a tanulmány egyik szerzője, a London School of Hygiene and Tropical Medicine intézet munkatársa.

A szakértők szerint a kövér emberek szexuális életében bizonyos elhízással kapcsolatos fizikai okok és - az önbizalomhiányból és a társadalmi előítéletetekből fakadó - lelki okok kombinációja okozhat problémákat.

Az elhízott nők kevésbé hajlanak arra, hogy születésszabályozással kapcsolatos segítséget kérjenek, ezért négyszer gyakoribb náluk a véletlen teherbeesés. Az elhízott állapotos nők és magzataik szintén nagyobb egészségügyi kockázatnak vannak kitéve: gyakoribbak a komplikációk és nagyobb a halálozási arány, mint a normál súlyú nőknél - figyelmeztetett a tanulmány.

Forrás: MTI