Ezeket látta már?

Hirdetés

Pánik helyett: ezt tegyük, ha a HPV-szűrés eredménye pozitív lett (x)

Ezt tegyük, ha a HPV-szűrés eredménye pozitív lett

Még mindig élénken él a köztudatban a tévhit, hogy a HPV (humán papillomavírus) okozta fertőzés minden esetben méhnyakrákot megelőző állapothoz vezet – holott ez egyáltalán nincs így! A vírus akár magától is kitisztul a szervezetből, éppen ezért a kezdeti stádiumban a nőgyógyászok a kezelési terv részeként nemegyszer a kivárást és a félévenkénti ellenőrzést javasolják. Ha pozitív lett a HPV-tesztje, ne essen pánikba, de ne is várjon ölbe tett kézzel a csodára! A HPV-fertőzést érdemes kezelni, mutatjuk, mit tehet magáért!

Ezért fontos a rendszeres HPV-szűrés

A HPV valóban veszélyes vírus, hiszen a méhnyakrákos esetek hátterében a leggyakrabban ezt a kórokozót lehet találni. Mégse tekintsük azonnal halálos ítéletnek, ha a citológiai szűrés kimutatja a vírus jelenlétét. A kóros elváltozások ugyanis nem automatikusan következnek be, végzetes betegség pedig csak évek elteltével alakulhat ki, és leginkább akkor, ha a fertőzést elhanyagolják. Rengeteget számít tehát, hogy időben kiderüljön, ha a HPV megjelent a szervezetünkben, onnantól fogva pedig a fertőzést folyamatosan nyomon kell követni. Ezért is lenne fontos, hogy minden nő rendszeresen részt vegyen HPV-szűrésen. Jelenleg csak a 30 év felettieknek javasolt az évenkénti ellenőrzés, holott valójában az ennél fiatalabb, szexuálisan aktív nők is veszélyeztetettek.

Tudta? A gumióvszer sem véd meg a HPV-től!

A bőrön, illetve nyálkahártyákon megtelepedő HPV-t a közhiedelemmel ellentétben nemcsak szexuális közösüléssel, hanem egyéb, hámfelületek érintkezésével járó kontaktussal is át lehet adni. Önámítás tehát azt gondolni, hogy a gumióvszer megvéd attól, hogy elkaphassuk a vírust. A fertőzés ráadásul sokáig semmilyen tünetet nem okoz, ezért az érintetteknek jó ideig tudomásuk sincs róla, hogy jelen van a szervezetükben a HPV, amit esetleg másoknak átadhatnak. Előfordul, hogy a fertőzésre csak évek múlva derül fény, és már meg sem lehet találni azt a személyt, akitől az illető eredetileg elkapta a vírust. De ha meg is van a felelős, könnyen megeshet, hogy az ő szervezetéből időközben már spontán kitisztult a vírus – erre is számos esetben van példa.

Amikor az orvos is a kivárást javasolja

Tudni kell, hogy többféle HPV létezik, ezeknek azonban csak néhány típusa okoz méhnyakrákot, de még azok sem minden esetben. Jó hír továbbá, hogy az immunrendszer is tud tenni azért, hogy kitisztuljon a szervezetünkből a kórokozó, éppen ezért a kezdeti stádiumban még nincs szükség műtétre (melynek során a kóros folyamatok által érintett szöveti részt kimetszik), mindössze a fertőzés állapotát kell szorosan nyomon követni. A teendő tehát annyi, hogy a citológiai szűrést kb. fél év múlva megismételjék, a szakorvos így annak aktuális eredménye alapján dönthet a további terápiáról.

Aggasztó a várakozás a következő citológiai vizsgálatig? Nem kell ölbe tett kézzel ülni!

Érthető, ha a legtöbb nő hónapokon át szinte csak szorong, rettegve várva a következő HPV-szűrését, illetve annak eredményét. Holott a stressz éppen olyan faktor, ami semmiképpen nem tesz jót az egészségünknek. Helyette igyekezzünk mi magunk is támogatni a szervezetünk hatékony működését. Ehhez nyújthat hasznos segítséget a Colpofix hüvelyi gélspray.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz Patikában kapható gyógyászati segédeszköz Forrás: Phytotec Hungária

Colpofix hüvelyi gélspray – a HPV okozta elváltozások kezelésére és megelőzésére

A Colpofix patikában, vény nélkül kapható készítmény, amellyel a méhnyak hüvelyi részében található, úgynevezett transzformációs zónát kezelhetjük a HPV-fertőzés korai stádiumában. A „gélspray” egy úgynevezett tixotróp tulajdonságokkal rendelkező anyagot takar, amely alapállapotában gél formátumú, de az alkalmazásakor kifejtett mechanikus nyomás hatására egy időre folyadékká alakul át. Ennek köszönhetően a Coplofix spray-ként vihető fel a kívánt területre, ahol ismét kocsonyás állagú géllé válik, így nem folyik ki azonnal a hüvelyből, vagyis hatását hosszabb időn át képes kifejteni.

A termék dobozában a flakonhoz csatlakoztatható egyszer használatos applikátorokat is találunk, amelyek lehetővé teszik a Colpofix higiénikus alkalmazását. Az applikátorok egyedi, ergonomikus kialakítása révén a készítmény egyenletesen és hatékony eloszlatható a méhnyaki-hüvelyi nyálkahártya felszínén. Egy doboz Colpofix 10 darab applikátort tartalmaz.

Így támogatja a gyógyulást a Colpofix:

  • a készítmény a hüvelyben az élő szövetekhez tapadó (bioadhezív) filmet képez, amely megvédi a méhnyaki-hüvelyi hámfelszínt a külső károsító hatásoktól;
  • a Colpofix gélspray a méhnyak hüvelyi részében található, úgynevezett transzformációs zóna élettani körülményeinek szabályozásával biztosítja a megfelelő szöveti hidratációt, elősegítve a hámképződést és a méhnyakat érintő esetleges elváltozások gyógyulását; 
  • pH-szabályozó és prebiotikus hatású, melynek köszönhetően helyreállítja és fenntartja a hüvelyflóra egészségét.

A Colpofix hüvelyi gélspray hatásosságát egy 999 páciens bevonásával lefolytatott klinikai vizsgálat* is alátámasztja. Ennek eredményei szerint a Colpofixszel kezelt nők 96 százalékánál a készítmény használata elősegítette a HPV okozta enyhe fokú méhnyaki elváltozások visszafejlődését és az újbóli hámképződést, mindössze 6 hónap alatt.

Így használja a Colpofixet

A Colpofix hüvelyi gélspray-t ajánlott kúraszerűen alkalmazni, legalább 3 hónapon keresztül: az esti lefekvés előtt 5 befúvást végezve, minden kezelési hónap első 20 napján. A 3 hónapos kúra szükség szerint ismételhető is.

kockazatokrol
*Stentella, P. et al. Efficacy of carboxymethyl beta-glucan in cervical intraepithelial neoplasia: A retrospective, case-control study. Minerva Ginecol. (2017). doi:10.23736/S0026-4784.17.04053-9.

További felhasznált források:

2019 ASCCP Risk-Based Management Consensus Guidelines for Abnormal Cervical Cancer Screening Tests and Cancer Precursors – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7147428/
AZ EMBERI PAPILLOMAVÍRUS (HPV) FERTŐZÉSEINEK NŐGYÓGYÁSZATI VONATKOZÁSAI, Magyar Nőgyógyászonkológosuk Társaságának folyóirata –https://mnot.hu/2019/10/22/az-emberi-papillomavirus-hpv-fertozeseinek-nogyogyaszati-vonatkozasai-5/
Colpofix használati útmutató – https://colpofix.hu/hasznalati-utmutato/
Forrás: Phytotec Hungária