Ezeket látta már?

Hirdetés

Patikában kapható készítmény HPV-fertőzés esetére (x)

Patikában kapható készítmény HPV-fertőzés esetére (x)

A HPV-ről, azaz a humán papillomavírusról tudni kell, hogy az általa okozott fertőzés a felelős a legtöbb méhnyakrák miatti halálozásért a nők körében. Valóban veszélyes kórokozó tehát, a puszta jelenléte azonban messze nem egyenlő a végzetes betegséggel. Jó hír, hogy már kapható a hazai patikákban az a speciális hüvelyi gélspray, amely hasznos segítségünkre lehet a HPV által okozott kóros elváltozások megelőzésében.

Mit kell tudni a rettegett HPV vírusról

A HPV valójában nem egyetlen kórokozó, hanem vírusok nagyobb családja, amelybe a kutatások jelen állása szerint több mint százféle vírus is tartozhat. A jellemzően a bőrön és a nyálkahártyákon megtelepedő vírusok lehetnek alacsony, illetve magasabb kockázatúak, a legtöbbjük azonban nemhogy komolyabb betegséget, hanem semmilyen észlelhető változást nem okoz a szervezetben. Ugyanígy az alacsonyabb kockázatú HPV-k közé sorolják azokat is, amelyek a nemi szerveken okoznak szemölcsöket. A magasabb kockázatú vírusok ellenben rosszindulatú daganatok képződését idézhetik elő, ezek lehetnek felelősek például a méhnyakrák kialakulásáért.

Miért nem kell megijedni, ha pozitív a nőgyógyászati HPV-lelet?

A vírus észlelésétől a kórokozó miatt kialakuló méhnyakrákig általában évek telnek el, és a legrosszabb végkifejlet bekövetkezése korántsem törvényszerű. Már csak azért sem, mert a HPV okozta kóros elváltozásokat nekünk is módunkban áll befolyásolni. Sőt, a folyamat akár magától is a visszájára fordulhat, amennyiben megadjuk a szervezetünknek a védekezéshez szükséges külső támogatást. Csakhogy mindehhez az is kell, hogy időben észleljék a vírus jelenlétét, illetve hogy mi magunk is mindent megtegyünk azért, hogy kitessékeljük a kórokozót a szervezetünkből. A lényeg, hogy önmagában a pozitív HPV-eredmény egyáltalán nem halálos ítélet, és főleg nem egyértelmű rákdiagnózis. Ha pozitív a HPV-lelet, ezt tekintsük elsősorban figyelmeztetésnek, mivel ez esetben a méhnyakrák kialakulásának kockázata nagyobb, mint ha a HPV nem lenne jelen a szervezetünkben.

Mire számítsunk a jövőben?

Egyáltalán nem biztos tehát, hogy a HPV-fertőzés mindenképpen méhnyakrákkal végződik. Sok esetben a rákövetkező két évben az immunrendszer képes legyőzni a kórt és a vírus kiürül a szervezetből. Onnantól azonban, hogy valakinek pozitív lett a lelete, már nem elég az évenkénti citológiai szűrés, hanem azt legalább félévenként meg kell ismételni. Így ugyanis nyomon lehet követni a problémát, ami azért is fontos, mert a szakorvos mindig az adott helyzet ismeretében tudja meghatározni a szükséges terápiát. A méhnyakrákot megelőző állapotok szinte mindig gyógyíthatóak, még abban az esetben is, ha már elkerülhetetlen a műtét – de apró kimetszéssel még olyankor is sikeresen megakadályozható a rák kialakulása.

Mit tehetünk önmagunkért?

Pozitív HPV-diagnózis után tehát a citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell, ám a két szűrés között sem érdemes ölbe tett kézzel ülnünk. Mint már említettük, immunrendszerünk maga is tud tenni azért, hogy a vírus kitisztuljon a szervezetből, és ehhez érdemes minden támogatást megadnunk. Igyekezzünk egészséges életmódot folytatni, illetve próbáljunk meg minél kevesebbet stresszelni. Utóbbi talán a legnehezebb, a tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a két citológiai vizsgálat között a legtöbb pácienst a várakozás félelemmel, szorongással tölti el, mert retteg attól, hogy esetleg mégis kialakulhat nála a méhnyakrák. Ennek ellenére meg kell tanulnunk lazítani és elengedni ezeket a félelmeket, ami egyáltalán nem egyenlő a struccpolitikával. Ahelyett, hogy a homokba dugnánk a fejünket, inkább tegyünk mindennap valamit az egészségünkért. Érdemes például leszokni a dohányzásról, valamint kevesebb feldolgozott élelmiszert tartalmazó, ugyanakkor zöldségekben és gyümölcsökben jóval gazdagabb étrendre váltanunk. Hasznos segítséget jelenthet továbbá a patikában kapható Colpofix gélspray rendszeres használata.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz Patikában kapható gyógyászati segédeszköz Forrás: Phytotec Hungária

Colpofix hüvelyi gélspray – a méhnyaki elváltozások kezelésére és megelőzésére

A Colpofix vény nélkül kapható készítmény, amellyel kezelhetjük a HPV okozta méhnyaki elváltozásokat, illetve akár meg is előzhetjük ezeket. A „gélspray” elnevezés egy úgynevezett tixotróp tulajdonságokkal rendelkező gélt takar, amely az alkalmazásakor kifejtett mechanikus nyomás hatására folyadékká alakul át, spray-ként történő felvitelét követően azonban ismét gél formátumúvá válik. Ez amiatt előnyös, mert a készítmény folyékony formájában viszonylag egyszerűen bejuttatható, bepermetezhető a hüvelybe, ám onnan – miután ismét kocsonyás állagú géllé alakult – nem folyik ki azonnal, így hatását hosszabb ideig tudja kifejteni.

A készítmény dobozában a flakonhoz csatlakoztatható applikátorok is találhatók, amelyekkel a Colpofix higiénikusan alkalmazható. Az applikátorok egyedi, ergonomikus kialakítása révén a nyálkahártyához tapadó készítmény egyenletesen és hatékonyan oszlatható el a méhnyaki-hüvelyi nyálkahártya felszínén, ezzel is elkerülve az esetleges visszafolyást. Egy doboz Colpofix 10 darab egyszer használatos applikátort tartalmaz, amely használat után azonnal eldobható.

Így segíti elő a gyógyulást a Colpofix:

  • a Colpofix a hüvelyben az élő szövetekhez tapadó (bioadhezív) filmet képez, amely megvédi a méhnyaki-hüvelyi hámfelszínt a külső környezetből származó mikróbák károsító hatásaitól;
  • a készítmény a méhnyak hüvelyi részében található, úgynevezett transzformációs zóna élettani körülményeinek szabályozásával biztosítja a megfelelő szöveti hidratációt, ezzel elősegíti a hámképződést és a méhnyakon lévő elváltozások gyógyulását; 
  • pH-szabályozó és prebiotikus hatásának köszönhetően helyreállítja és fenntartja a hüvelyflóra egészségét.

A Colpofix hüvelyi gélspray hatásosságát klinikai vizsgálat* is alátámasztja, amelyet 999 páciens bevonásával folytattak le. Az eredmények alapján a Colpofix-szel kezelt nők 96 százalékánál a készítmény használata elősegítette a HPV okozta enyhe fokú méhnyakelváltozások visszafejlődését és az újbóli hámképződést, mindössze 6 hónap alatt.

Így kell használni a Colpofixet

A Colpofix hüvelyi gélspray-t kúraszerűen ajánlott alkalmazni, legalább 3 hónapon keresztül. Mindennap az esti lefekvés előtt kell 5 befúvást végezni, de csak minden kezelési hónap első 20 napján. A 3 hónapos kúra szükség esetén megismételhető.

kockazatokrol
* Stentella, P. et al. Efficacy of carboxymethyl beta-glucan in cervical intraepithelial neoplasia: A retrospective, case-control study. Minerva Ginecol. (2017). doi:10.23736/S0026-4784.17.04053-9.

További felhasznált források:

2019 ASCCP Risk-Based Management Consensus Guidelines for Abnormal Cervical Cancer Screening Tests and Cancer Precursors – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7147428/
AZ EMBERI PAPILLOMAVÍRUS (HPV) FERTŐZÉSEINEK NŐGYÓGYÁSZATI VONATKOZÁSAI, Magyar Nőgyógyászonkológosuk Társaságának folyóirata –https://mnot.hu/2019/10/22/az-emberi-papillomavirus-hpv-fertozeseinek-nogyogyaszati-vonatkozasai-5/
Colpofix használati útmutató – https://colpofix.hu/hasznalati-utmutato/
Forrás: Phytotec Hungária