Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ritkább a felfázás is, ha stabil az immunrendszerünk!

Mit tehetünk felfázás ellen?

Amikor a betegségek, például a hólyaghurut megelőzésére törekszünk, feltétlenül gondoljunk az immunrendszerünk hatékony támogatására is.

Mitől alakul ki a hólyaghurut

Köztudott, hogy a kórokozók állandóan lesben állnak körülöttünk, az immunrendszerünknek viszont az a feladata, hogy legyőzze az esetleges fertőzéseket. A felfázást avagy hólyaghurutot is baktériumok okozzák (sok esetben a test saját baktériumai, közülük is leggyakrabban a végbélben élő E. coli), ám ez a betegség csak olyankor tud kialakulni, ha a betolakodók a húgyutakba bejutva kedvező körülményekre találnak. A kórokozók a húgyhólyagban lévő langymeleg vizeletben annyira gyorsan elszaporodhatnak, hogy a küzdelemben a szervezet saját védekező mechanizmusa sajnos alulmaradhat. Ilyenkor már antibiotikumra is szükség van a gyógyuláshoz. Csakhogy az antibiotikumoknak számos mellékhatása ismert, ezért jobban járunk, ha inkább mindent megteszünk a szervezetünk természetes védekezőrendszerének támogatásáért.

Mikor kell mégis beszedni az antibiotikumot?

Fontos leszögeznünk, hogy az antibiotikum sem az ördögtől való: ha a helyzet már annyira súlyos, hogy az orvos kénytelen ilyen gyógyszert elrendelni, higgyük el, hogy ennek komoly oka van. Ilyenkor természetesen be kell szedni az antibiotikumot, méghozzá úgy és annyi időn keresztül, ahogy azt a kezelőorvosunk előírta! A félbehagyott antibiotikum-szedés ugyanis melegágya az antibiotikum-rezisztens, úgynevezett „szuperbaktériumok” kialakulásának. Ha tehát fegyelmezetlenek vagyunk, megtörténhet, hogy ahelyett, hogy megszabadulnánk a kórokozótól, saját magunkban „tenyésztünk ki” olyan új mutációt, amit már sokkal nehezebb lesz száműznünk a szervezetünkből.

Segítsük az immunrendszerünk dolgát

Ha védeni, erősíteni szeretnénk a szervezetünk ellenállóképességét, akkor első lépésként érdemes egészségesen étkeznünk, elvégre a túlzott szénhidrát- és cukorfogyasztás egyebek közt az immunitásra is károsan hat. Ügyeljünk arra is, hogy elegendő vitamint és nyomelemet vigyünk be, amellyel szintén az egészségünket óvjuk. Igyunk sokat, illetve pisiljünk gyakran, amivel rendszeresen átöblítjük a húgyutakat, még kevesebb esélyt adva a kórokozók elszaporodásának. Ha pedig a kezdődő hólyaghurutra utaló jeleket észlelnénk – gyakori vizelési ingert, illetve égő érzést pisiléskor –, bátran hívjuk segítségül a húgyutak betegségeire gyógyírt jelentő gyógynövényeket, például a medveszőlőlevelet, az aranyvesszőt vagy a tőzegáfonyát.

Hasznos gyógynövény: a medveszőlőlevél

A medveszőlőlevél a népi gyógyászatban már régóta ismert gyógynövény, amelynek baktériumellenes hatását immár tudományosan is igazolták a húgyutak betegségeiben: 74-féle baktérium ellen is hatásos lehet, beleértve a fertőzések túlnyomó részét okozó E. colit. Fontos azonban, hogy már az első felfázásos panaszok jelentkezésekor elkezdjük a célzott kezelést, még mielőtt a kórokozók túlzottan elszaporodnának. Ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre is, hogy alaposan átöblítsük a húgyutakat.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához