Ezeket látta már?

Hirdetés

Tudta? A felfázást nem csak antibiotikummal győzhetjük le! (x)

shutterstock 1996272977

A hólyaghurut, avagy felfázás valójában baktériumfertőzés, amelyet ezért gyakran antibiotikummal kezelnek. Jó tudni, hogy a medveszőlőlevél olyan gyógynövény, amely vesén át kiürülő baktériumellenes hatóanyagot tartalmaz, így az ezzel készült növényi gyógyszer hatásos segítségünk lehet felfázás esetén.

A felfázást valójában nem a „fázás” okozza

A hólyaghurutot, avagy felfázást nem a hideg, hanem baktériumfertőzés okozza. A hidegnek annyi köze azért van a betegség kialakulásához, hogy a lehűlt testrész vérkeringése lelassul, a kórokozókkal szembeni védekezőképessége csökken, emiatt pedig jóval hajlamosabbak leszünk a fertőzésekre.

Hívatlan vendég a húgyutakban

A húgyúti panaszokért felelős kórokozó rendszerint kívülről sodródik a húgycsőnyílás közelébe, majd a húgycsőbe bekerülve feljut a húgyhólyagig, ahol megtapad, szaporodásnak indul, emiatt pedig gyulladás, azaz hólyaghurut alakul ki. Jellemző panasz ilyenkor a sűrű vizelési inger, az égő érzés pisilés közben, valamint alhasi görcsök is jelentkezhetnek, illetve a vizelet is kellemetlen szagúvá, zavarossá, sőt akár véressé válhat.

A fertőzést az esetek jelentős részében a testünk saját baktériumai okozzák, leggyakrabban az egészséges bélflóra részét képező E. coli bélbaktérium.

Itt is hátrányosabb a nők helyzete…

A nők esetében a gáttájék anatómiáját meglehetősen zsúfoltra alkotta meg az anyatermészet, emiatt gyakori rizikóforrás a szexuális aktus, hiszen ennek során könnyebben sodródhatnak a végbélnyílás felől baktériumok a húgycsőnyílásba, ráadásul a szomszédos hüvelyben a pénisz mozgása szinte masszírozza felfelé a kórokozókat. A szex utáni hólyaghurut, amely számos nő életét keseríti meg, nem újkeletű jelenség, nagyanyáink korában például „nászutas betegségként” emlegették.

A nők egyébként is fogékonyabbak a hólyaghurutra, aminek oka, hogy a húgycsövük rövidebb a férfiakénál, így a kórokozónak jóval rövidebb utat kell megtennie a húgyhólyagig. De természetesen férfiaknál is előfordulhat a betegség.

Hirtelen kialakuló, rohamosan rosszabbodó tünetek

A hólyagba jutó kórokozó rendkívül gyorsan képes szaporodni a számára ideális körülményeket nyújtó langymeleg vizeletben: a baktériumok csíraszáma akár félóránként megduplázódhat. Ennek következtében a hólyaghurut tünetei igencsak hirtelen alakulnak ki és az intenzitásuk is gyorsan fokozódhat. Eleinte csak gyakrabban kell pisilni, esetleg a vizeletnek kissé furcsa szaga kezd lenni, aztán idővel a vizeletürítés csípő, égő érzéssel jár, illetve görcsök is jelentkezhetnek. Jellegzetes tünet még, hogy az ember úgy érzi, nagyon kell pisilnie, mégsem képes átélni a várt megkönnyebbülést, mert ugyanazzal a sürgető érzéssel jön ki a vécéről, mint amivel bement.

Az antibiotikum hasznos segítség, viszont számos mellékhatása lehet

Mivel baktériumfertőzés okozza, ezért a hólyaghurutra gyakran írnak fel antibiotikumot. Az antibiotikum valóban hasznos fegyver, de nem árt tudni, hogy nemcsak a kórokozókat pusztítja el, hanem a szervezetünk hasznos baktériumállományát, például a bélflóra, illetve nőknél a hüvelyflóra jótékony baktériumait is megtizedelheti. Utóbbi miatt könnyen létrejöhet egyfajta ördögi kör, hiszen ha felborul a hüvelyflóra kényes egyensúlya, az ott élő – nagy mennyiségben kártékony – baktériumok túlszaporodhatnak, amitől bakteriális hüvelyfertőzés alakulhat ki. Márpedig ha a húgycsőnyílás közvetlen közelében ennyire túltengenek a kórokozók, az rövid úton újabb hólyagfertőzéshez vezethet, vagyis kialakul a visszatérő hólyaghurutnak nevezett jelenség.

Világszerte gondot okoz az antibiotikum-rezisztencia

Az antibiotikumok ellen szólhat az a tény is, hogy túlzott vagy nem helyes használatuk miatt jelennek meg egyre többször a jelenleg ismert gyógyszereinkkel szemben ellenálló, úgynevezett szuperbaktériumok. Az ilyen rezisztens baktériumok nem egy esetben az indokolatlan, esetleg nem az orvos által előírt módon vagy ideig történő gyógyszerszedés következtében jönnek létre. A betegek ugyanis sokszor csak a tünetmentesség elérésig szedik a számukra felírt antibiotikumot, holott a szervezetükben még többnyire ott van a kórokozó, amely az alkalmi „tűzszünetet” arra használja fel, hogy módosítsa a fehérjeszerkezetét, ami által gyakorlatilag újjászületik.

A tünetek ekkor újra fellángolnak, a páciens azonban hiába folytatja kétségbeesetten a félbehagyott gyógyszerszedést: a kórokozó addigra már sikeresen mutálódott (átalakult) és rezisztenssé vált az addig alkalmazott antibiotikum hatóanyagával szemben. Szerencsés esetben egy másik fajta gyógyszerrel még legyőzhető a mutáns baktérium, de az is megtörténhet, hogy nem, mivel a fegyelmezetlen antibiotikum-szedéssel sikerült új „szuperbaktériumot” létrehozni.

Medveszőlőleveles növényi gyógyszer, amivel korai stádiumában legyőzhetjük a felfázást

Az antibiotikumok mellékhatásai, illetve a világméretű antibiotikum-rezisztencia miatt ma már egyre gyakrabban javasolják, hogy a hólyaghurut kezdeti tüneteit próbáljuk meg először antibiotikumok nélkül csillapítani. A fertőzés kezdeti stádiumában, a legelső tünetek észlelésekor sikerrel alkalmazhatjuk az Urzinol tablettát, amely a medveszőlőlevél kivonatát magas koncentrációban tartalmazó hagyományos növényi gyógyszer.

A medveszőlőlevelet a népi gyógyászatban már régóta használják húgyúti fertőzések ellen, és immár tudományos módszerekkel is kimutatták a növény hatóanyagának antibakteriális hatását. Bizonyított, hogy a medveszőlő 74-féle, húgyúti fertőzést kiváltó kórokozóval, köztük a fertőzések 80 százalékáért felelős E. coli baktériummal szemben lehet hatásos.

Igazolódott az is, hogy ellentétben a szintetikus antibiotikumot tartalmazó gyógyszerekkel, a gyógynövény hatóanyagával „megtámadott” baktériumok nem kezdenek el mutálódni, vagyis a medveszőlőlevéllel szemben nem alakul ki rezisztencia.

Az Urzinol tabletta vény nélkül kapható a gyógyszertárban. Ha a hólyaghurut kezdeti tüneteit észlelve azonnal megkezdjük a szedését, jó eséllyel leküzdhetjük a betegséget, és így az antibiotikumok alkalmazása elkerülhető lehet.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához