Ezeket látta már?

Segít a pesszárium inkontinenciában

2008.02.28. Módosítva: 2015.11.04.

Amerikai kutatók eredményei alapján javítja a vizelet- és széklettartási nehézséggel küzdő nők tüneteit a pesszárium viselése – írja az American Journal of Obstetrics & Gynecology.

A medencefenék szerveinek – így a húgyhólyag és méh – előesése, valamint a vizelettartási nehézségek számos nőt érintő gyakori problémák. Szakértő becslések szerint 2030-ra 45 százalékkal emelkedni fog az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele az ilyen panaszok miatt. A műtét nélküli kezelési eljárások hatásosságának ismerete alapvető jelentőséggel bír, hiszen megkímélik a beteget és az egészségügyet a drágább és nem veszélytelen operációtól.

Jelenleg többféle módszerrel is próbálják az inkontinenciát kezelni, köztük a pesszáriummal is. A pesszáriumot naponta kell felhelyezni a hüvelybe, ahol az eszköz a húgyhólyag alátámasztásával segíti a vizeletcsorgás megakadályozását. Rendszeresen el kell távolítani és meg kell tisztítani.

Dr. Yuko M. Komesu (Új-Mexikói Egyetem Egészségtudományi Központ, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Medencefenék Rendellenességekkel Foglalkozó Részleg) és munkatársai a pesszárium hatékonyságát vizsgálták 64 nőbeteg bevonásával. A pesszárium használat előtt mindannyian kitöltöttek egy a medencefenék rendellenességeire vonatkozó kérdőívet, melyet 6-12 hónap elteltével megismételtek.

Két csoport alakult ki: 36-an (56%) az utánkövetés időpontjában még használták a pesszáriumot, a többiek 28-an (44%) már nem. Ekkor összehasonlították a két csoport kérdőívei alapján az előforduló medencefenék-rendellenességek gyakoriságát. A pesszáriumot még mindig alkalmazóknál jobb eredményeket találtak mind a hólyag-, illetve méhelőesés, mind az inkontinencia vonatkozásában.

A szakemberek azt is vizsgálták, hogyan befolyásolja a pesszárium használatát a kérdőíveken elért pontszám. Kiderült, akiknél a legnagyobb javulást okozta a pesszárium a szervek előesése szempontjából (ami a pontszámokban 50 százalékos csökkenését jelentett), azok hajlottak leginkább a pesszárium használatának folytatására.

medipress

Forrás: EgészségKalauz