Ezeket látta már?

Szabad kemoterápia alatt sportolni?

kemoterápia, sport

Jó ötlet, vagy sem a kemoterápia alatti sport?

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy új klinikai vizsgálatról, ami azt vizsgálta, jó ötlet-e sportolni a kemoterápia alatt:

"Egy klinikai vizsgálatban gyógyító célzatú daganatellenes kemoterápiában részesülő betegeket egy 24 hetes testedzés-beavatkozásra válogattak be, amelyet vagy a kemoterápia során (A csoport) vagy azt követően (B csoport) kezdtek el.

Az elsődleges végpont a VO2max a beavatkozás után 1 évvel volt. A másodlagos végpontok a beavatkozás utáni VO2max (ez a mutató a test által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyiségét adja meg), az izomerő, az egészséggel kapcsolatos életminőség (HRQoL), a fáradtság és a fizikai aktivitás voltak.

Összesen 266 daganatos beteg szerepelt a vizsgálatban: emlőrákos (n = 139), hererákos (n = 95) és vastagbélrákos (n = 30), valamint limfómában (n = 2) szenvedők.

Közvetlenül a kemoterápia után az A csoportba tartozó betegeknél statisztikailag jelentősen kevésbé csökkent a VO2max (3,1 ml/kg/perc), az életminőségi mutató(HRQoL) és az izomerő, továbbá kisebb mértékű fáradtságról és több fizikai aktivitásról számoltak be, mint a B csoport betegei.

Szakszerűen tervezett testedzés biztonságosan végezhető a kemoterápia során, és csökkenti a fáradtságot, valamint enyhítheti a VO2max, az izomerő és a HRQoL csökkenését, emellett felgyorsítja a kemoterápia utáni fizikai állapot helyreállítását. Ha a kemoterápia során nem végezhető edzés, később elkezdve is segít a korábbi fizikai állapot helyreállításában."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport