Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Földön, vízen, levegőben: nőgyógyász tippjei a fertőzésmentes nyaraláshoz

Nyaralásunk idején hogyan kerülhetjük el a hüvelyfertőzést?

Dr. Bartha Tünde nőgyógyászt arról kérdeztük, hogy a különböző típusú nyaralások alatt hogyan előzhetjük meg a hüvelyfertőzések kialakulását.

Régóta vártuk, hogy újra beinduljon az élet, hogy újra lehessen találkozni a barátainkkal, szeretteinkkel, kollégáinkkal. Sokan már az újranyitás első perceiben elkezdték tervezni a nyári vakációt is, hogy idén vajon hol és milyen körülmények között pihenik majd ki a bezártsággal és stresszel teli téli hónapokat.

Azonban ahhoz, hogy nyaralásunk igazán felhőtlen és szórakoztató legyen, az intim egészségünk megőrzésére is fokozottan kell figyelnünk. Vannak ugyanis bizonyos teendők, amelyeket minden nőnek meg kell tennie, ellenkező esetben nagyon könnyen össze lehet szedni egy hüvelyfertőzést, ami megpecsételheti a gondtalan kikapcsolódásunkat. Dr. Bartha Tünde nőgyógyász ad most pár hasznos megelőzési tanácsot, amelyeket kis odafigyeléssel könnyen beépíthetünk a hétköznapjainkba is.

Hogyan készüljünk vízparti, tengerparti vakációra?

Ha többnyire fürdőzős vakációt tervezünk, akkor fokozottan oda kell figyelnünk az intim egészségünk megőrzésére. Elvégre egy vizes közegben – legyen szó gyógyfürdőről, hideg vagy meleg vizes medencéről, esetleg természetes vízről – talán a legvédtelenebb a női intim terület: könnyűszerrel bejuthatnak a hüvelybe a különböző kórokozók, amelyek elszaporodva kiválthatják a hüvelyfertőzést.

A nyaralás a felhőtlen pihenésről szól, de azért érdemes pár általános szabályt betartanunk ahhoz, hogy elkerüljük az esetleges panaszokat, amik megkeseríthetik a nyaralásunkat. Tengerparton, vagy egy Spa-ban a vízből kilépve mindenképpen cseréljük le a fürdőruhánkat egy száraz darabra. A nedves környezet kiváló táptalaja a baciknak, gombáknak – magyarázta a doktornő. – Ha megoldható, legyen nálunk 2-3 váltás fürdőruha” – tette hozzá.

Mire figyeljünk egy aktívabb, sportolással, kirándulással töltött nyaraláskor?

Másfajta elővigyázatosság szükséges, ha aktívabb kikapcsolódást, így például több napos túrázást, vagy bármilyen sporttevékenységgel kapcsolatos vakációt tervezünk. Ebben az esetben a megfelelő mennyiségű, jól szellőző ruházat kiválasztására kell odafigyelnünk az intim egészségünk megőrzése érdekében.

Egy túrázás egyenértékű lehet egy könnyű sétával, de akár egy nagyobb megterhelés is lehet. Ha ez utóbbira vállalkozunk, a sporttevékenység okozta izzadással is érdemes számolnunk. Az intim területek szárazon tartása ilyen esetben fontos feladat. Mivel nagy átöltözésre nem feltétlenül van lehetőségünk, érdemes lehet váltó fehérneműt betenni a túrahátizsákunkba – javasolja a nőgyógyász. – Pamut fehérneművel biztos nem lövünk mellé. Lehetőleg kerüljük a tangák használatát (kiváló híd a végbélből érkező baciknak a hüvely felé…)” – hangsúlyozta a doktornő.

A két leggyakoribb

Két fő fajtája van az intim fertőzéseknek, gyulladásoknak: a gombás és a bakteriális. A Candida gomba okozta hüvelygyulladásoknak, vagyis a hüvelygombának a fő tünete a sokszor kínzóan viszkető érzés, szeméremtesti duzzanat, túrós fehér hüvelyváladék. A bakteriális hüvelyfertőzés, más néven a bakteriális vaginózis inkább hígabb, fehéres-szürkés váladékozással jár, égő érzéssel, és ennek a váladéknak egy nagyon jellegzetes halszaga van.

Városnézéssel egybekötött pihenésnél milyen teendőink vannak?

Egy városnézésnél azt gondolnánk, nem kell különösebb óvintézkedéseket megtennünk, hiszen olyan környezetben vagyunk, ahol szükség esetén bármit megvásárolhatunk, vagy könnyen intézkedhetünk. Erre lehet azt mondani, hogy a részletekben rejlik az ördög, ugyanis egy ilyen vakáció esetében a megfelelő higiéniai eljárások kapják a legnagyobb hangsúlyt.

Idegen helyen mindenképpen fertőtlenítsük le a WC-ülőkét. Lehetőleg persze ne érintkezzünk vele, de ha nincs más megoldás, alaposan takarjuk le, vagy gyűrjük magunk alá a ruhánkat. És, amit soha ne felejtsünk el: WC-használat előtt is mossunk alaposan kezet! – figyelmeztet Dr. Bartha Tünde. – Figyeljünk oda a kézmosásra, nemcsak mosdó használat után, de előtte is. Legyen nálunk kézfertőtlenítő, amivel esetleg akár a WC-ülőkét is le tudjuk fertőtleníteni. Egy jó kis program során a nyaralás alatt könnyen elfeledkezhetünk a betétek, vagy tamponok cseréjéről. Inkább állítsunk be időzítőt, nehogy ez elmaradjon!” – tanácsolja a doktornő.

A hüvely normálflóra egészségesen tartására több lehetőségünk is van. A prebiotikumok a hüvely normál flóráját adó Laktobacillusokat táplálják a tejsav és glikogén tartalmuk révén. Ha viszont a kevés Laktobacillus flóra miatt alakulnak ki a panaszok, érdemes azt visszapótolni, erre valók a probiotikumok. Ha tudjuk, hogy könnyebben borul a flóránk, és hajlamosak vagyunk a Candida gomba elszaporodására, válasszunk a patikából olyan készítményt, ami akár egyszeri használattal is megszüntetheti, vagy enyhítheti a panaszt, amíg megfelelő orvosi ellátásban nem részesülünk. A bakteriális fertőzések esetében az esetek nagy százalékában segít egy jó összetételű prebiotikum.

További általános tanácsok vakáció idejére Dr. Bartha Tünde nőgyógyásztól:

  • Ha megoldható, kérjünk orvosi segítséget! Amennyiben visszatérő panaszaink szoktak lenni, még nyaralás előtt érdemes felkeresni orvosunkat, hogy írjon fel olyan készítményeket, amiket vész esetén alkalmazhatunk.
  • Ha tudjuk, hogy érzékenyek vagyunk az idegen helyekre, legyen nálunk mindig legalább egy hüvelyi prebiotikum, ami a kezdődő panaszok esetén akár meg is tudja akadályozni a panasz teljes kialakulását.
  • Azt általánosságban mondhatjuk, hogy a sok rostot, ásványi anyagot és vitaminokat tartalmazó gyümölcsök és zöldségek fogyasztása mindenképpen egészséges. Ez az immunrendszerünk megfelelő működése, így a hüvely normálflóra egyensúlyának megtartása szempontjából is fontos.
  • Kerüljük az intim zuhany használatát, és ne vegyünk jód tartalmú készítményt! Ez azokat a bacikat is kiirtja a hüvelyből, amik nélkül nem működik a megfelelő egyensúly.

A megjelenést támogatta a www.intimfertozes.hu

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához