Ezeket látta már?

Túlélő nők? (balesetek nyomában)

Amerikai kutatók megállapították, hogy a férfiak hátrányban vannak a nőkhöz képest egy baleset túlélése tekintetében, mert a női nemi hormonok védő hatással rendelkeznek.

A Johns Hopkins Egyetemen 48 000 balesetet szenvedett páciens eredményét hasonlították össze. Azt találták, hogy a nők 14%-kal nagyobb valószínűséggel élik túl a baleseteket, mint a férfiak. A különbség oka lehet a férfiakra jellemző nemi hormonok (pl.: tesztoszteron) negatív hatása az immunrendszerre.

Túlélő nők? (balesetek nyomában)

A vizsgálat során a különbséget csak a 16 és 64 év közötti nők körében tapasztalták, ezért is gondolták, hogy a háttérben a nemi hormonok hatása áll. Ugyanis az egyik fő női nemi hormon, az ösztrogén a fiatalabbakban még nem termelődik, míg az idősebbekben már kevésbé aktív. Igaz, hogy a férfiak szervezetében is jelen van az ösztrogén, de jóval kisebb mennyiségben, ezért valószínűleg nem tudja kifejteni védő szerepét.

Az eredményeiket a Journal of Trauma-ban publikáló kutatók úgy vélik, hogy súlyos fizikai sérülések után a nemi hormonok speciális szerepet töltenek be az anyagcsere, a keringés és az immunrendszer szabályozásában. Dr. Adil H. Haider, a vizsgálat vezetője szerint, ezek az eredmények új lehetőséget biztosítanak a túlélés javítására, mert ilyen estekben a hormonok blokkolása életet menthet.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához