Ezeket látta már?

A depressziós gyerek édesebb italt kíván

2010.02.26. Módosítva: 2015.11.04.

A depresszióra hajlamos kisgyerekek édesebb italokat szeretnek, mint jókedvű, elégedett társaik - tapasztalta az a pszichobiológus munkacsoport, amely vizsgálati eredményeit az Addiction szakfolyóiratban tette közzé.

Julie A. Mennella és munkacsoportja azt mérte fel a Philadelphiai Egyetemen, hogy az 5-12 éves gyerekeknek - körülményeiktől vagy esetleges hangulati betegségüktől függően - mennyire édes ital ízlik a legjobban. Csaknem 300 vizsgálati alanyuk ötféle édességi szintű cukros vizet kóstolt. A kutatók arra kérték a gyerekeket, mondják meg, hogy melyik volt számukra a legfinomabb.

A gyerekek előzetesen olyan adatlap kérdéseire válaszoltak, amellyel esetleges s hajlamuknak adhatták jelét, de a vizsgálók ezzel kapcsolatban a szülők véleményére is kíváncsiak voltak. A szülőktől igyekeztek azt is megtudni, hogy van-e a családban alkoholista felnőtt.

Korábbi vizsgálatok azt jelezték, hogy a depressziós felnőttek tüneteit az édességek értékelhetően javítják. A kutatók ezért föltételezték, hogy a depressziós hajlamú gyerekek is az édesebb ízt kedvelik jobban, mert az több örömet jelent számukra. Mivel az édes íz és az alkohol több, azonos agyi területben hozza létre a jó közérzetet, azt is vizsgálták, hogy az családok gyermekei is a több cukrot tartalmazó folyadékot választják-e a legfinomabbnak.

A vizsgálatba bevont gyerekek 49 százalékának családjában volt alkoholistának nyilvánított felnőtt. A kicsik 25 százaléka jelzett depressziós hangulatot. A legédesebb cukoroldatot az a 37 gyerek választotta a legfinomabbnak, aki alkoholista családból származott, és egyidejűleg depressziós panaszokról is beszámolt.

A legédesebb ital 24 százalékos cukoroldat volt: kétszerte édesebb, mint a szokásos coca-cola. A többi gyerek által legjobbnak ítélt ital 18 százalék cukrot tartalmazott.

Mennella hangsúlyozta, hogy nem lehet tudni: aki gyerekkorában a nagyon édeset szereti, az felnőttként alkoholista vagy depressziós lesz-e.

Forrás: MTI