Ezeket látta már?

A gyerekek nem szeretnek költözni!

Árt a gyereknek a gyakori költözés! Egy új tanulmány szerint azok, akik gyerekkorukban gyakran költözködtek, későbbi életük folyamán nagyobb eséllyel küzdenek rossz egészségi állapottal és lelki eredetű zavarokkal.

Ugyanezek a gyerekek tinédzser- és felnőttkorukban nagyobb eséllyel kezdenek erősen inni és dohányozni. Az eredményeket 850 skót ember megfigyelése alapján végezték, akiket 15, 35 és 55 éves korukban kérdeztek ki. A résztvevők egyötöde élte le ugyanabban az otthonban az egész gyerekkorát, 59 százalékuk egy-két alkalommal, 21 százalékuk háromszor vagy ennél is többször költözött. Az egyszülős családban vagy mostohaszülővel élő gyerekek többször cseréltek lakhelyet. A két-háromgyermekes családok szintén többször költöztek, mint azok, ahol négy vagy több testvér nevelkedett.

A gyerekek nem szeretnek költözni!

A gyakori lakhelyváltás olyan későbbi zavarokkal volt összefüggésbe hozható, mint a rossz általános egészségi állapot, a szorongás, valamint a kamasz- és felnőttkori dohányzás és alkoholizmus.

A tanulmány online jelent meg a Journal of Epidemiology and Community Health című folyóirat legújabb számában. Noha a kutatás nem állítja, hogy a gyakori gyerekkori költözés feltétlenül rossz egészségi állapothoz vezet, a szakemberek szerint az iskolaváltások és az új környezethez való alkalmazkodás folyamatos kényszere számos későbbi negatív jelenség okozója lehet.

Forrás: Medipress