Ezeket látta már?

A Lelki Egészség Világnapja margójára

2012.10.10. Módosítva: 2015.11.04.

A lelki egészség világnapjának fő témája a depresszió. Az európai országok legjelentősebb mentális egészségi problémája, a depresszió a fő témája a lelki egészség világnapjának, amelyet október 10-én tartanak a Lelki Egészség Világszervezete kezdeményezésére.

Világszerte több mint 350 millió ember szenved depresszióban, de közvetetten érintettek a családtagok, rokonok és barátok is. A depresszió a legjelentősebb mentális egészségi probléma Európában, mivel enyhébb formáit is beleszámítva a lakosság minden negyedik tagja érintett. A WHO adatai szerint általában 50 százalékkal több nő szenved depresszióban, mint férfi, tízből egy vagy kettő nő tapasztalja meg a szülés utáni depressziót. A tanulmányok szerint egyre több serdülő és fiatal szenved depresszióban - ismertette az adatokat Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi regionális igazgatója kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A Lelki Egészség Világnapja margójára

A depresszió teszi ki a mentális zavarok okozta betegségterhek legnagyobb részét, összesen mintegy 20 százalékot a WHO európai régiójában és 26 százalékot az EU-ban. A depresszió a leggyakoribb oka a hosszú ideig tartó betegszabadságnak és a fogyatékosságnak. Egyes országok, mint például Dánia és Hollandia arról számoltak be, hogy a hosszú ideig tartó betegszabadságok és rokkantsági kifizetések közel 50 százalékának okai a mentális zavarok, többnyire a depresszió.

A depresszió egyik legtragikusabb következménye az öngyilkosság, amelyet majdnem egymillió ember követ el évente. A depresszió emeli a magas vérnyomás, szívinfarktusok, agyvérzés és valószínűleg a rák kockázatát is. A szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a cukorbetegség pedig a depresszió növekedését eredményezik.

Ugyanakkor jelenleg a depresszióban szenvedő emberek kevesebb mint 50 százaléka - a világ legtöbb részén kevesebb mint 30 százaléka és némely országokban kevesebb mint 10 százaléka - részesül megfelelő kezelésben. A megbélyegzés miatt sokan nem mernek elmenni kezelésre - hangsúlyozta Pusztai Zsófia, hozzátéve: a depressziót jól és hatékonyan lehet kezelni, a korai felismerés viszont lényeges szempont.

Lehóczky Pál, a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) elnöke szerint a lelki egészség megélhető, komplex élmény, amely a mai modern pszichiátriában központi kategóriát képez. A lelki egészség nem csupán egy fogalom, vagy koncepció, hanem emberi szinten élmény, magatartás és törekvés.

Hivatásos és amatőr művészek, pszichiátriai kezelésben részesülők és egészségesek ragadtak ecsetet a Moravcsik Alapítvány és a Budapest Art Brut Galéria (BAB) által közösen rendezett programon szeptemberben. A PsychArt24 elnevezésű maraton a világnapi rendezvények felvezető eseménye volt, melyen több mint 250 alkotás született - emlékeztetett Simon Lajos, a Moravcsik Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Forrás: MTI