Ezeket látta már?

A marihuána hatása az érzelmekre

A Western Ontario Egyetem kutatói azonosították az agy azon szabályozóköreit, amelyeket a marihuána befolyásol. A Journal of Neuroscience oldalain megjelent tanulmány szerint a vizsgált jelenség eredményezi a kannabisz-származékok agyra gyakorolt hatását, mely az érzelmek feldolgozásában fejti ki hatását.

Ismert, hogy az agyban megtalálhatóak az endokannabinoid receptorok, melyek a kannabisz-tartalmú drogok célpontjai. Ennek ellenére a marihuána agyra gyakorolt pontos hatása nem világos. Steven Laviolette és munkatársai leírták, hogy a kannabinoid receptorok aktiválódása főként az amigdalának elnevezett agyterületet érinti.

A marihuána hatása az érzelmekre

Az amigdala, mint a limbikus rendszer része, az érzelmek és a memóriatárolás folyamatában játszik szerepet. A szer szintén aktiválja a homloklebeny-kéreg idegsejtjeit, ami a külvilágból érkező információ, és a memóriatárolás folyamatában alapvető, ezáltal az érzelmek kialakulásához köthető.

A felfedezés fontos lehet annak a korábban leírt jelenségnek a megértésében, miszerint az erős marihuánahasználat fokozza a skizofrénia kialakulásának kockázatát. Régóta ismert, hogy skizofréniásokban gyakoriak az amigdala, és a homloklebeny rendellenességei – jelen tanulmány pontosan ezen területekre teszi a kannabisz-származékok fő célpontját. A pszichózisra adott gyógyszerek ezen szabályozókör gátlásával fejtik ki hatásukat.

Forrás: Medipress