Ezeket látta már?

A Mentális Egészség Világnapjára

Mostanában gyakran kerül szóba az új központi pszichiátria, az új OPNI megnyitásának gondolata. Október 10-én, a mentális egészség világnapján érdemes értékelni, hogy egy ilyen új központ valóban a társadalom hasznára lenne-e.

Az elmúlt időszakban ismét nagy figyelem került azokra a mentális problémákra, melyek kétségkívül nagy megpróbáltatást és terhet jelenthetnek mind az egyén, mind környezete, mind pedig a társadalom számára. A vezető pszichiáterek a pszichiátriai problémák megfékezéséhez sürgetik az OPNI-hoz hasonló intézmény létrejöttét, az ehhez szükséges pénzek és eszközök mielőbbi biztosítását. Az általuk kialakított kép a döntéshozókat is arra sarkallja, hogy mielőbb biztosítsák a pszichiáterek által kért erőforrásokat.

A Mentális Egészség Világnapjára

Miközben a vezető pszichiáterek a médiában a mentális betegségek "járványáról" beszélnek, számos fórumon ismerik el azt is, hogy a valóságban a pszichiátria nem képes arra, hogy érdemben megoldást nyújtson a mentális problémákra. Dr. Norman Sartorius, a Pszichiátriai Világszövetség korábbi elnöke így nyilatkozott erről: "Az az idő, amikor a pszichiáterek úgy gondolták, hogy képesek meggyógyítani a mentális betegeket, elmúlt. A jövőben a mentális betegeknek meg kell tanulniuk együtt élni a betegségükkel."

A mai pszichiátriai megoldások döntő többségükben tudatmódosító szerek alkalmazására épülnek. Ezek a kémiai anyagok azonban nem képesek arra, hogy javítsák és erősítsék az egyént vagy helyreállítsák a mentális egészséget. Ezeket a szereket évekig vagy akár életük végéig szedetik a páciensekkel, miközben mellékhatásként akár agresszivitást, öngyilkosságra való hajlamot vagy számos más, nagyon komoly mellékhatást is okozhatnak.

Akármennyire is fontos a társadalom és a benne élő egyének mentális egészsége, úgy tűnik, hogy a mai pszichiátriai programokkal, módszerekkel ez nem megvalósítható. Mindez nem jelenti azt, hogy ne léteznének olyan megoldások, amelyek alternatívaként szolgálhatnak a mai, gyógyszerelésen alapuló pszichiátriai módszerekkel szemben - számos kezdeményezés indult már a világban, amelyek hatékony segítséget tudtak nyújtani a zavart mentális állapotú embereknek, tudatmódosító szerek használata nélkül.

A mentális egészségügy zászlaja alatt csakis az ilyen, kíméletes és valóban működőképes módszereknek lenne szabad támogatást biztosítani. Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány, mint a magyarországi pszichiátriákon kezeltek emberi jogait védő szervezet, kiadványt jelentetett meg Elmeegészségügy: A pszichiátriai kezelések alternatívái címmel, melyet ingyenesen az érdeklődök rendelkezésére bocsájt.

További Információ: Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához