Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Heti többször is iszik alkoholt? Ezt teszi a belső szerveivel az ital

alkohol hatása hetente többször

Ne legyenek illúziói, a szervezet nem tolerálja a végtelenségig a rendszeres alkoholfogyasztást!

A szervezetünk fenntartásához nincs szükségünk az alkoholra. Bár az energiatartalma igen magas – egy gramm alkohol 7 kalóriát tartalmaz –, tápanyagot mégsem viszünk be vele, ezért igazából felesleges számunkra.

A túlzott alkoholfogyasztás - akár az egyszeri nagy mennyiségű alkoholfogyasztás is - komoly károkat okozhat a szervezetünkben. De mit tesz ténylegesen az alkohol a belső szerveinkkel?

Így hat az alkohol az agyra

Az alkohol az agyban lévő idegpályák kommunikációját megzavarja, hátrányos hatást gyakorol az agy egészére, működésére. Ezek a zavarok megváltoztatják a hangulatunkat és a viselkedésünket, rontják a világos gondolkodásunkat, a mozgáskoordinációnkat is.

Így hat az alkohol a szívre

A nagymértékű rendszeres alkoholfogyasztás, de az egy alkalommal fogyasztott nagy mennyiségű alkohol is károsíthatja a szívet. Ilyenkor

A kutatások azt mutatják, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás védi az egészséges felnőtteket a szívkoszorúér betegség kialakulásától, így a kis mennyiségű, esetleg mérsékelt alkoholfogyasztásnak védő hatása lehet a vérellátási zavaron alapuló szívbetegségekre. Ennek mértéke bizonytalan, számos egyéb tényező befolyásolhatja. A kis és mérsékelt alkoholfogyasztás a gyakorlatban egy 1-2 italt jelent, ami sör esetén egy poharat (330 ml 5 vol%), tömény alkoholnál egy kupicát (40 ml 40 vol%), boroknál egy borospoharat (140 ml 12 vol%), likőröknél egy kis poharat (70 ml 25 vol%) jelent.

Így hat az alkohol a májra

Az alkoholnak a májat károsító tulajdonsága a legismertebb. Nem véletlenül: a mértéktelen ivás különböző májbetegségekhez vezethet:

 • a zsírmáj
 • az alkoholos májgyulladás
 • a máj hegesedése (fibrózis)
 • májelégtelenség

Így hat az alkohol a hasnyálmirigyre

Alkohol hatására a hasnyálmirigy mérgező anyagokat termel, amelyek végül súlyos hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezethetnek. Az alkohol a hasnyálmirigy vénáinak tágulatát okozva akadályozza a megfelelő emésztést. A hasnyálmirigy-sejtek pusztulása inzulinzavarokhoz, cukorbetegséghez vezethet.

Így hat az alkohol az immunrendszerre

A túlzott mértékű alkoholfogyasztás gyengíti az immunrendszert, így a szervezet sokkal könnyebben célponttá válik a betegségekkel, fertőzésekkel szemben. A krónikus ivók hajlamosabbak a fertőző betegségekre, például a tüdőgyulladásra vagy akár a tuberkulózisra. Az egyszeri nagy mennyiségű alkoholfogyasztás rontja a szervezet védekezőképességét- akár már 24 órával a részegség után.

Ez a kapcsolat az alkoholfogyasztás és a daganatos megbetegedések között

A túlzott alkoholfogyasztás növelheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát, így

 • a szájüreg
 • a nyelőcső
 • a torok
 • a máj
 • az emlő rosszindulatú daganatát

Az alkohol egészségkárosító hatásai közé tartozik a bőr korai öregedése, a csökkent immunvédekezés (például nagyobb hajlam a tüdőgyulladásra), a májkárosodás, a zsibbadó végtagok, az irracionális viselkedés, férfiaknál a potenciazavarok, nőknél pedig a születendő gyermek fejlődési rendellenességei.

Az alkohollal való viszonyunk alapvetően négyféle lehet

 1. Absztinens, aki soha nem iszik semennyit
 2. mértékletes fogyasztó, aki az ajánlott határok között marad
 3. nagyivó, akinek a fogyasztási mennyiségéből már komoly problémája lehet
 4. alkoholbeteg pedig az, akinek az italozás befejezése olyan komoly problémákat okoz, hogy azok leküzdéséhez terápiára van szüksége.

Külön kategória a rohamivó, aki a berúgás reményében rövid idő alatt sok alkoholos italt fogyaszt, és mindezt legalább havonta teszi.

A legtöbben mértéktartónak gondoljuk magunkat az italozás terén, illetve biztosak vagyunk abban, hogy nem érhet minket egészségkárosodás. Azonban a tényleges mércét nem a szubjektív megítélésünk adja, hanem a szervezetünk élettani korlátai. A szakmai ajánlások is ezen alapulnak.

Csak 18 éves kor után fogyasszunk alkoholt! Egyéntől függően körülbelül ekkor fejeződik be az agy érési folyamata, amelyre a rendszeres tinédzserkori italozás negatívan hat.

Felnőtt férfiaknak napi maximum 2 standard ital az ajánlott mennyiség, felnőtt nőknek pedig napi maximum 1 standard ital – legalább heti 2 nap szünettel. Várandósság és szoptatás alatt fontos, hogy a kismama kerülje az alkoholfogyasztást, mert az hátráltatja a magzat/gyermek fejlődését.

Mennyi egy standard egység?

10 gramm alkoholt tartalmazó ital számít egy standard egységnek. Az otthon elfogyasztott vagy vendéglátóhelyeken felszolgált mennyiségek általában nagyobbak egy egységnél (például egy korsó sör 2 standard italnak felel meg). Az alkohol hatása nem csupán a bevitt mennyiségtől, hanem annak felszívódási és lebomlási sebességétől is függ (például evés után, teli gyomorból lassabban jut be a véráramba). Az aktuális véralkoholszintet befolyásolja az is, hogy a máj óránként csak körülbelül 5–8 grammtól szabadít meg.

Ha ennyi negatív hatása van, mégis miért fogyasztjuk?

Ha változtatni szeretnénk egy szokásunkon, előtte fontos megértenünk, mi késztet minket arra. Az alkoholfogyasztás motivációja sokféle lehet, és az életkor előrehaladtával változhat is. Az Egészség elvitelre c. könyvben használt felosztással – a külső/belső, illetve pozitív/negatív megerősítés szempontjai szerint – négyféle késztetési típust határoztunk meg:

 • Külső/pozitív megerősítésű, azaz társas vagy szociális motivációról beszélünk, ha valaki elsősorban azért iszik, hogy jó társaságban, barátai, szerettei körében töltse az időt.
 • Belső/pozitív megerősítésű, azaz fokozásos motiváció áll fenn, ha valaki elsősorban azért iszik, mert vágyik az izgalmakra és az intenzív élményekre. Az ilyen emberek általában impulzívak, könnyen barátkoznak és nyitottak a külvilág felé. Előfordulhat, hogy néha rámenősek és agresszívek, könnyen elveszítik az önuralmukat.
 • A belső/negatív megerősítésű, azaz megküzdéses motivációjú italozás elsődleges oka olyan negatív állapot (például szorongás, feszültség, rossz hangulat), amit a fogyasztó szeretne elkerülni. Általában ezek az emberek nehezen barátkoznak, fokozott aggódás jellemzi őket, illetve nem ritka, hogy önbizalomhiánnyal küzdenek.
 • A külső/negatív megerősítésű motiváció a konformitás alapú ivókra jellemző. Ők azok, akik sokszor a társaság unszolására isszák le magukat. Ez elkerülhető azzal, ha az erre hajlamos személy megtanul nemet mondani, akár őszintén, akár humorral vagy egy kis füllentéssel (,,Most épp gyógyszert szedek, nem kérek!”).

Ha már felismerjük, melyik motiváció jellemző ránk, és ezt össze tudjuk vetni a fogyasztásunk mértékével, jó úton vagyunk annak meghatározásához, szükséges-e az egészségünk érdekében változtatnunk a szokásunkon.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ebből tudhatja, hogy szenvedélybeteg - tünetek, amik függőségre utalnak

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#alkohol

Forrás: NEFI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához