Ezeket látta már?

Alzheimer-kór: még közelebb kerültünk a gyógyításához egy új felfedezésnek köszönhetően

alzheimer-kór, gyógyítás, tanulmány, felfedezés

Egy friss kutatás egy kulcsfontosságú folyamatra világított rá, amely szerepet játszhat az Alzheimer-kór kialakulásában.

Az idegrendszer fejlődését és a neurodegeneratív rendellenességeket kiváltó mechanizmusok igen összetettek, ráadásul minden része még a kutatók előtt sem világos. Pedig e folyamatok azonosítása kulcsfontosságú, mivel segíthetnek megérteni az olyan problémák kialakulását, mint az Alzheimer-kór, így hozzájárulhatnak a jövőbeli terápiák kidolgozásához.

Kulcsfontosságú fehérjék

Egy új tanulmányban feltárták egy bizonyos fehérje, a CNTN4 kulcsfontosságú szerepét az idegsejtek fejlődésében, amely hatással van az idegrendszeri fejlődési rendellenességekre és az Alzheimer-kórra.

Egy korábbi , csirkeembriókat használó tanulmányban már megállapították, hogy ha a CNTN4 kölcsönhatásba lép az úgynevezett APP fehérjével (amelyek az Alzheimer-kórban szenvedők agyában lévő csomókba gyűlnek össze), az központi szerepet játszhat az Alzheimer-kór fellépésében. Az új tanulmányban a kutatók azonban először mutatták be ezeket kölcsönhatásokat a CNTN4 és az APP között, melyek létfontosságúak az idegsejtek működésében - írja a Science Alert.

Röviden a tanulmányról

A kutatók most először vizsgáltak olyan egereket, amelyeknél a CNTN4 gént inaktiválták a motoros kéregben - az agy azon régiójában, amely többek között a memóriáért, a gondolkodásért felelős. Azt találták, hogy e régióban az idegsejtek másképp fejlődtek. A kutatók laboratóriumban tenyésztett emberi sejtekkel ráadásul kimutatták a CNTN4 és az APP közti kölcsönhatást is: rájöttek, hogy a CNTN4 termelésének kikapcsolása csökkenti az APP szintjét.

- A jövőben szeretnénk tovább boncolgatni a CNTN4 és az APP közötti kölcsönhatást és feltárni a következményeit olyan betegségekre, mint az Alzheimer-kór és az autizmus spektrum zavar - mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Asami Oguro-Ando.

- A következő lépés az, hogy tisztázzuk, hogy a CNTN4–APP interakció hogyan befolyásolja az idegi tevékenységet. Ennek a kölcsönhatásnak a megértése kulcsfontosságú, mivel alapvető lépést jelent a neurodegeneratív rendellenességek alaposabb megértése felé.

Mely tünetek utalhatnak Alzheimer-kórra

  • memóriavesztés, amely megzavarja a mindennapi életet.
  • rossz ítélőképesség
  • a spontaneitás elvesztése
  • kérdések ismétlése vagy a nemrég tanult információk elfelejtése
  • tájékozódó képesség elvesztése
  • személyiségváltozás

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Alzheimer-kór: van, aki védett a leépülés ellen?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Alzheimer-kór

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához