Ezeket látta már?

Baktérium okozhatja az Alzheimer-kórt: visszafordítható lehet a betegség

Alzheimer-kór visszafordítható

Tudományos áttörés: a napokban publikálták a tanulmányt, melyben az Alzheimer-kór okait vizsgálták. Az eredmények szerint egy baktérium állhat a betegség mögött.

Az Alzheimer-kór és a Porphyromonas gingivalis nevű baktérium szorosabb összefüggésben van, mint eddig gondolták a tudósok. Ez a baktérium felelős a krónikus fogínybetegségért is. Ami rossz hír, hiszen körülbelül az emberek harmada szenved valamilyen fogínybetegségben.

De a jó hír, hogy feltaláltak egy olyan gyógyszert, amit képes a P. gingivalis baktériumot blokkolni. Ebben az évben fogják tesztelni. A kutatók az eddig tapasztaltak alapján abban bizakodnak, hogy nem csak megállíthatja, de akár vissza tudja fordítani az Alzheimer-kórt. Még oltást is lehet belőle gyártani a jövőben, ami hatalmas előre lépés a betegség kezelésében - jelent meg a newscientist oldalán.

Az Alzheimer egészen idáig az egyik legnagyobb rejtély volt az orvostudomány számára. Az idősödő társadalmakban az ötödik leggyakoribb halálnem a demencia.

Baktérium az agyban?

A betegség hátterében fehérjék felhalmozódása áll. Az amyloid és tau fehérjék plakkokat képeznek az agyban. Az eddigi tudományos találgatások közül vezető hipotézisnek számított, hogy az Alzheimer a fehérjehalmozódás miatt uralkodik el a betegen. De az elmúlt években arra jöttek rá, hogy demencia nélkül is plakkosodhat az amyloid molekula.

A további kutatások és kísérletezések során a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az amyloid fehérjék növekedését valójában egy baktérium okozza. Szervezetünk így védekezik ellene, így ezt a baktériumot kezdték el jobban megvizsgálni, amiről kiderült, hogy a fogínysorvadás hátterében áll.

Az agyunkban Alzheimer nélkül is van P. gingivalis baktérium és előfordulhat a fehérjék felhalmozódása, csak kisebb mértékben. Azt már eddig is tudtuk, hogy az amyloid és tau fehérjék már 10-20 évvel az Alzheimer-kórt megelőzően elkezdenek sokasodni. Lynch professzor, a kutatás vezetője szerint ez azt mutatja, hogy a P. gingivalis okozza az Alzheimert, és nem az Alzheimer következtében jön létre.

Forrás: newscientist
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához