Ezeket látta már?

Íme, a betegségek listája, amik a stressztől alakulhatnak ki

shutterstock 192268697 (1)

Aki azt gondolja, hogy a stressz csak feszültséget okoz, téved.

Egyre közismertebb, hogy a stressz számos lelki és fizikai betegség önálló rizikófaktora, és szinte lehetetlen elkerülni. Dr. Révay Edit , az Életmód Orvosi Központ életvezetési tanácsadója szerint azonban csökkenteni és kezelni nem csak lehet, de kell is.

Stresszes állapot: állandó támadásra, menekülésre készen

A stressz egy olyan belső vagy külső inger, amelyet egy adott személy – nem feltétlenül tudatosan - veszélyesnek minősít, és ez vészreakciót indít el benne. A vészreakció annak az ősi válasznak felel meg, amikor a szervezet a megküzdés vagy menekülés érdekében fokozza az aktivitását. Felkészülve az „ütésre vagy a futásra”, fokozódik a légzés, az oxigénfelvétel, emelkedik a vérnyomás, szívritmus, izomfeszültség, beindul az adrenalin-termelés, felszabadulnak a zsírsavak, hogy az izom fel tudja használni azokat. Ebből is látszik, hogy a tartósan fennálló stresszes állapot állandó készenlétben tartja a szervezetet, ami roppant megterhelő.

Aki azt gondolja, a stressz csakis feszültséget okoz, téved. Sokszor olyan alattomosan jelentkeznek a következményei, hogy már csak egy komoly betegség utal arra, hogy túl sokáig hagytuk eluralkodni. Hiszen nem csak a túl sok munka, a többszörös megfelelési- és teljesítmény-kényszer, de a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód is stresszforrás. Ha nem lépünk ki időben a stressz okozta ördögi körből, a teljesítményünk romlása után betegségek fognak figyelmeztetni minket a megoldás szükségességére.

Milyen betegségek mögött húzódhat meg a tartós stressz?

 1. Szív és érrendszeri megbetegedések 
 2. Magas vérnyomás 
 3. Pánikbetegség
 4. Pajzsmirigy betegségek 
 5. Megnövekedett vércukorszint 
 6. Gyomorfekély 
 7. Tenziós fejfájás vagy migrén 
 8. Ekcéma súlyosbodása 
 9. Előrehaladott asztma 
 10. Alvászavarok 
 11. Irritábilis bél-rendellenesség 
 12. Daganatos megbetegedések 
 13. Autoimmun megbetegedések

Elkerülni nem lehet, de kezelni igen

A mindennapi stressz elkerülhetetlen, azonban nem kell, hogy kiszolgáltatottak és védtelenek legyünk ezzel szemben. A stressz negatív hatásainak csökkentésére érdemes szakértő segítséget, és ha lehet, támogató közeget keresni – hangsúlyozza dr. Révay Edit.

Fontos tudni, hogy a stresszkezelés nem tanulható meg egyetlen alkalom alatt, ez egy folyamat, melynek során a mindennapi élet kevésbé hatékony stressz kezelési szokásait elhagyjuk, és a hatékonyabbakat megtanuljuk, a mindennapok rutinjába építjük. Az új komplex tréning során megtörténik a résztvevők mindennapjaiban jelentkező stresszfaktorok és azok hatásainak, a mindennapi rutin elemzése.

6 dolog, amitől hirtelen megemelkedhet a pulzus - olvasson tovább!

Az önismeret, a józan ész, és a rendszerezés hármasára épülő módszerrel segítünk a mindennapi életben betöltött szerepek, feladatok, vágyak közt rendet és harmóniát teremteni. A tréning során a résztvevők elsajátíthatják a módszer elemeit és logikáját, az egymást követő alkalmak közti időben mindennapi életükre adaptálhatják a módszert. Az újabb alkalmak pedig nem csak újabb elemekkel gazdagítják a megküzdési stratégiákat, de a résztvevők megoszthatják a gyakorlás során szerzett tapasztalataikat egymással, így a csoportdinamika eszközével is erősíthetjük a tréning hatását. A cél, hogy visszaszerezzük a harmóniát, támogathassuk a testi-lelki egészséget.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Erős és heves szívdobogás - így derítheti ki, hogy mi okozza

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Stressz

Forrás: Életmód Orvosi Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához