Ezeket látta már?

Csak néhány lépés...!(lelki gondok és a talpraállás)

Egy átlagos munkanapján Pamela hirtelen erős szívdobogást érzett, mellkasa elszorult. Úgy érezte, egész testét elborítja a fájdalom, és mindjárt meghal. Azon nyomban felkereste orvosát, aki a tüneteknek nem fizikai okot tulajdonított. Pánikrohamnak diagnosztizálta. Pamela azokat az embereket szimbolizálja, akik gyógyszeres kezeléssel akarnak segíteni lelki problémáikon. Valójában minden harmadik ember nem testi panaszokkal, hanem lelki gondokkal fordul orvoshoz.

Önnel is előfordult már, hogy hirtelen kimerültnek érzi magát, mintha minden energiája elhagyná? Vagy megesik, hogy nem tudja úgy kontrollálni érzelmeit, gondolatait, mint általában? Esetleg úgy érzi, nem bírja megállni a helyét a mindennapok teendőiben? Könnyen előfordulhat, hogy Önnek elmegyógyász segítségére van szüksége.

Csak néhány lépés...!(lelki gondok és a talpraállás)

A legtöbb ember pontosan tudja, mit tegyen, ha testileg megbetegszik, azt viszont kevesen tudják, milyen lépéseket kell tenni lelki eredetű gondjaik orvoslása érdekében. Ha egy kicsit gyengélkednek, tétovázás nélkül orvoshoz rohannak, de ennek ellenkezője figyelhető meg, ha annak csak a gyanúja merül is fel, hogy pszichológiai problémával kellene szembenézniük. Talán szégyellik, bűntudatuk támad, amiért nem bírják a strapát, vagy azt érzik: "egyszerűen csak össze kell szednem magam!" Mások esetleg nem is tudnak róla, hogy van segítség, és van kihez fordulniuk.

Ha az alábbiakat figyeli meg magán, az azt jelenti, Önnek is segítségre van szüksége:

 • fokozott érzelmek: lehangoltabb, vagy sokkal boldogabb (szinte mámoros hangulatban van), mint általában
 • a megszokottnál aggódóbb, feszültebb
 • alvászavarok: megnövekedett alvásigény, vagy álmatlanság, gyötri, nehezen alszik el.
 • kevesebbet vagy többet eszik, mint általában
 • káros szerek: pl alkohol, drogok
 • fizikai problémák: erős szívdobogás, szokatlan izzadás vagy remegés, melyeket nem fizikai problémák okoznak
 • érzékenység, agresszió
 • személyiségzavarok
 • nehezére esik koncentrálni, emlékezni
 • barátok, hozzátartozók már jelezték aggodalmukat, hogy valami nincs rendben
 • belemenekül a tanulásba, vagy munkahelyi teljesítményébe
 • ha úgy érzi, nem állja meg a helyét a mindennapok kihívásaival szemben

ha úgy érzi, nem állja meg a helyét a mindennapok kihívásaival szemben

Mit tegyen? Ha Ön úgy érzi, segítségre van szüksége, kövesse az alábbi tanácsokat:

1.lépés: Kérjen segítséget!

A legjobb, ha először háziorvosát keresi fel. Beszélje meg vele gondjait, és kérdezze meg, hogy problémái fizikai vagy lelki eredetűek.

2.lépés: Beutalás

Ha megállapították, hogy Önnek lelki segítségnyújtásra van szüksége, kérje meg orvosát, hogy utalja be Önt egy praktizáló ideggyógyászhoz. Nem minden orvos specializálódott lelki problémák orvoslására, különbség van pszichiáter és pszichológus között. Ha gyógyszeres kezelésre van szüksége, forduljon pszichiáterhez, akinek ez a szakterülete. A pszichológus a beszédterápiák során segít az embereknek, hogy mélyrehatóan megbeszéljék, átlássák a problémákat, később pedig bírják a nyomást.

3.lépés: Gyógyszeres kezelés

Ha a pszichiáter gyógykezelést ír elő, ne felejtse el feltenni neki az alábbi kérdéseket:

Mennyi idő után várhatok eredményt? Bizonyos gyógykezelések csak 6 hét után kezdik kifejteni a hatásukat.

Mik a lehetséges mellékhatások?

Melyek azok az ételek, italok, amiket nem fogyaszthatok a kezelés ideje alatt?

Mikor kezdhetek el gyanakodni, hogy a kezelés, vagy annak mértéke nem elég hatásos?

4.lépés: Pszichoterápia

Ha Önt pszichológushoz küldték, tekintse az első találkozást egy lehetőségnek, melynek során megtapasztalja, mennyire könnyen tudja vele megosztani a problémáit.

Nem érdemes folytatni a terápiát, ha nem bízik meg kezelőorvosában, és nem elég nyitott vele. Ha elégedetlen a terapeutájával, kérje meg orvosát, hogy ajánljon mást Önnek.

5.lépés: Tanuljon!

Érdeklődjön terapeutájától, hogy tud-e ajánlani szakirodalmat az Ön problémájával kapcsolatosan. Az interneten is utána tud nézni. Ha betegsége másokra is kihat, ezek a cikkek segítségükre lehetnek abban, hogy megértsék az Ön állapotát. Ez lehetővé teszi, hogy támogassák Önt, és tisztában legyenek vele, mire számíthatnak Öntől ebben az állapotában, és mire nem.

6.lépés: Szerezzen támogatást!

Különböző segélyszervezetek léteznek a pszichés zavarokban szenvedő páciensek számára. Sokan nagyon hasznosnak tartják a hasonló helyzetben lévő emberekkel való találkozásokat. Ez tökéletes alkalmat nyújt arra is, hogy kicseréljék egymással praktikus tanácsaikat, és segítsenek egymásnak átvészelni a betegséget.

Vegül pedig: Önt dicséret illeti, amiért segítséghez fordult, ezzel megtette az első lépést a saját gyógyulása felé. A gyógykezelések és pszichoterápiák már emberek millióinak segítettek legyőzni betegségüket. Ne feledje: ennél már csak jobb lehet!

Forrás: Medipress