Ezeket látta már?

Egy igen különös betegség: bezártság-szindróma

A bezártság-szindrómás páciensek boldogabbak, mint gondolták! Számos locked-in szindrómás páciens, aki testébe zárva él úgy, hogy sem mozogni, sem beszélni nem képes, azt jelzi, hogy boldog - állapították meg tanulmányukban belga kutatók.

A vizsgálat során a bezártság-szindrómás emberek francia szervezete, az ALIS 168 tagjának küldtek ki kérdőíveket, amelyben

Egy igen különös betegség: bezártság-szindróma

kórtörténetükön kívül érzelmi állapotukra és az eutanáziáról vallott nézeteikre is kíváncsiak voltak. Az eredményeket Steven Laureys, a liege-i egyetemi kórház munkatársának vezetésével értékelték, a tanulmány a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat online kiadásában jelent meg.

A jólétével kapcsolatban részletes választ adó 65 páciens közül 47 állította magáról, hogy boldog és 18 vallotta boldogtalannak

magát. A főként szempillantásokkal válaszoló páciensek közül alig néhányan jelezték, hogy öngyilkos gondolataik szoktak lenni.

"Sok páciens képes boldogságot találni olyan módokon, amelyeket mi el sem tudunk képzelni" - kommentálta az eredményt Adrian Owen kanadai idegtudós, a téma szakértője.

A testükbe zárva élő emberek a szindrómával akár évtizedekig is élhetnek, ha megfelelő gondozást kapnak. Rehabilitációval sokuknál visszatér időközben a fej, az ujjak vagy a lábfej mozgása, némelyek pár szónyi beszédre is képessé válnak.

Forrás: MTI