Ezeket látta már?

Ez lehetséges? Marihuánával a stressz ellen?

A marihuána gátolja a poszttraumás stressz kialakulását patkányoknál. A megfelelő időben adagolt marihuána megakadályozta patkányoknál a poszttraumás stressz kialakulását - közölték állatkísérleteik eredményét a Haifai Egyetem kutatói.

A Neuropsychopharmacology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői úgy találták, hogy amikor a traumás élményt követően 24 órán belül marihuánával kezelték a patkányokat, akkor sikerült megelőzni náluk a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) tüneteinek kialakulását.

Ez lehetséges? Marihuánával a stressz ellen?

Irit Akirav kutatásvezető kiemelte, hogy az "időablaknak", amelyen belül el kell kezdeni a szer adagolását, nagy jelentősége van. A kísérlet első részében extrém nagy stresszhatásnak tették ki az állatokat, amelyek ezt követően az emberi PTSD-hez hasonló tüneteket mutattak.

A következő szakaszban négy csoportba osztották a patkányokat, az első csoportban lévők nem kaptak marihuánát, a második, harmadik és negyedik csoportban lévők viszont kaptak, rendre 2, 24, illetve 48 óra elteltével.

A szerkesztő kommentál...

Mielőtt mindenki vadul elszalad a pszichiáterhez...

Egy cannabinoid-származék vizsgálatát elemző tudományos cikkből: a cannabidiol terápiás hatásúnak tűnt, antidepresszáns, szorongásoldó, és antipszichotikus hatásokat mutatott. A klinikai vizsgálat kannabiszfüggő betegeken történt.

A rimonanabant nevű vegyület hatott, "kannabisz-mérgezett" egyéneken javultak a szubjektív tünetek. Ezen kívül hasznos még a dohányzásról való leszoktatás folyamán is, mint kiegészítő terápia.

Mellékhatásként depresszió és szorongás volt észlelhető, még sok további vizsgálat szükséges a klinikai hatás tisztázása céljából.

forrás: Rev Bras Psiquiatr. 2010 May;32 Suppl 1:S56-66., angol ford.

Egy héttel később valamennyi állat viselkedését megvizsgálták a kutatók, és úgy találták, hogy azok a patkányok, amelyek nem kaptak marihuána injekciót és azok, amelyek 48 órával a stresszhatás után kapták csak meg, egyaránt mutatták a PTSD tüneteit, valamint erős szorongásra utaló tüneteket is. A második és a harmadik csoportba került patkányoknál eltűntek a PTSD tünetei, noha szorongást náluk is tapasztaltak.

Akirav magyarázata szerint az időben alkalmazott marihuána nem törölte ugyan ki a megélt tapasztalatot, de segített megelőzni a PTSD tüneteinek kifejlődését a patkányoknál. "Azt is megállapítottuk, hogy a kannabinoidok hatását az agy amigdala nevű területén lévő receptorok közvetítették" - tette hozzá a kutató, aki reméli, hogy eredménye humán alkalmazásában is előrébb lépnek a pszichiáterek.

Forrás: MTI