Ezeket látta már?

Figyelem! A szexomnia veszélyes lehet!

A szexomnia gyakorisága: bár az alvási rendellenességek közül talán nem a szexomnia a legrosszabb, de az biztos, hogy az egyik legkellemetlenebb. A szexomnia ugyanis alvás közbeni szexet jelent.

A mostani felmérések szerint a szexomnia előfordulása 7.6 százalékos az alvási rendellenességekkel foglalkozó központokban. Az éjszakai közösülés férfiak esetében jóval gyakoribb, mint nőknél (11 és 4 százalék).

Korábbi kutatások során kiderült, hogy vannak néhányan - főleg férfiak - akik az orgazmusig is eljutnak álmukban anélkül, hogy emlékeznének rá. Az alvás közbeni szexre csak a partnerek beszámolója derít fényt.

A mostani felmérésben összesen 832 önkéntes vett részt, akik korábban mind küzdöttek valamilyen alvási rendellenességgel. "Korábban nem voltak adataink a szexomnia előfordulásának gyakoriságáról - nyilatkozta Sharon A. Chung, a Toronto Egészségügyi Egyetem pszichiátriai osztályának munkatársa - Bár a nyolc százalékos előfordulás igen nagy aránynak tűnhet, mindenképp le kell szögeznünk, hogy a felmérést egy alvási rendellenességekkel foglalkozó klinikán végeztük. A betegség előfordulása az átlagemberek körében sokkal kisebb."

A szexomnia tünetei hasonlóak a többi alvási rendellenességéhez, vagyis leggyakrabban álmatlanság, fáradtság és depresszió formájában jelentkezik. A különbség csak annyi, hogy a szexomniás betegek csak a legritkább esetben beszélnek orvosuknak problémáik jellegéről.

Forrás: Medipress