Ezeket látta már?

Fiús lányoktól - a leszbikusságig...

2011.07.18. Módosítva: 2015.11.04.

A fiús lányok gyakrabban lesznek leszbikusok! A genetika a hormonális működéssel és a neveltetéssel együtt járul hozzá a szexualitás kialakulásához. A kutatók hivatkoztak a jól elkülöníthető vonásokra, melyek a két nemet megkülönböztetik egymástól, például a fiúk jobban szeretik a durva játékokat.

A később leszbikussá vagy meleggé váló gyermekek nagyobb valószínűséggel térnek el ezektől a vonásoktól, vagyis a nemi konformitástól, állapította meg a londoni Mária Királynő Egyetem kutatócsapata. A nemileg non-konform fiúk 50-80 százaléka válik meleggé, a lányoknál ez az arány kb. 30 százalék.

Fiús lányoktól - a leszbikusságig...

Andrea Burri és Qazi Rahman orvosok úgy vélik, lányok esetében részint a gének játszanak szerepet abban, hogy nem felelnek meg a nemi szerepek által felállított elvárásoknak, és következésképp leszbikusokká válnak. 4 000 női ikerpárt követtek nyomon, kikérdezték őket a szexuális érdeklődésüktől és a nemi szerepvállalásukról. A PLoS One-ban megjelent cikkükből kiderült, hogy az esetek 25 százalékában genetikai tényezők, 31 százalékban pedig a nemi non-konformitás befolyásolta a szexuális irányultságot.

Dr Rahman elmondta: "Összefüggést találtunk a mentális vonások és a szexuális irányultság kialakulása között. Az egyik elképzelés szerint azért függnek össze, mert mindegyiket ugyanaz a biológiai motor hajtja: az agyi területek hormonális és gének hatására történő fejlődése.

Szerintünk környezeti és genetikai tényezők befolyásolják az egyéb mechanizmusokat, mint például, hogy mennyi nemi hormon éri a gyermeket az anyaméhben, mely egyszerre alakítja ki a nemi konformitást és a szexualitást."

Dr Rahman szerint az eredményekből kiderült, a non-konform viselkedés belülről fakad, az ezzel gyakran együtt járó depresszió pedig már inkább a környezet negatív reakcióinak köszönhető. "A melegtársadalom gyatra mentálhigiénés állapota részben a társadalmi stigmáknak és az áldozat-szerepnek tudható be. Az eredményeink szerint a nemi non-konformitás és a leszbikusság belső késztetés, nem lehet ellene semmit tenni.

Önmagában nem okoz lelki problémákat, de negatív reakciókat válthat ki másokból, ami már pszichés károsodáshoz vezethet. A sztereotípiák nem segítenek a melegeken, ráadásul azok, akik ezekbe sem illenek bele, nehezebben fogadhatják el a saját másságukat."

Forrás: Medipress