Ezeket látta már?

Gyorsteszt az autizmus megállapítására?

Percek alatt kiderülhet, autista-e a gyerek. Egy új, online módszer segítségével az autizmus kisgyerekeken történő diagnosztizálásának időtartama nagymértékben lerövidülhet, ami a kezelés korábban történő elkezdését eredményezheti.

Amint arról a Harvard Egyetem orvosi karának kutatói beszámoltak, az új vizsgálat mindössze hét kérdésből és egy rövid házi videóból áll, a diagnosztizálás ideje így 95 százalékkal lecsökken. Amint azt Dennis Wall, a kutatócsoport egyik tagja kifejtette, ezzel a módszerrel az eddiginél pontosabban, és még a korai, kritikus időszakban lehetségessé válik a betegség felismerése és a terápia elkezdése.

Gyorsteszt az autizmus megállapítására?

A Nature Translational Psychiatry című online lap áprilisi számában közzétett tanulmányból az is kiderül, hogy a jelenlegi diagnosztika általában egy 93 részből álló kérdőívből és egy vizsgálatból áll, ahol a különféle viselkedéstípusokat igyekeznek beazonosítani. Ezt a vizsgálatot azonban csak képzett orvos végezheti el, és akár három órán keresztül is eltarthat. Gyakran több mint egy év is eltelik az autizmus jegyeinek megjelenése és a pontos diagnózis felállítása között.

Wall és munkatársai több mint 800 autizmussal diagnosztizált személy adatait nézték át, és arra a megállapításra jutottak, hogy már hét kérdés is elegendő ahhoz, hogy közel száz százalékos pontossággal kimutassák valakin a rendellenességet. A különféle viselkedésminták beazonosítására pedig néhány rövid, gyerekekről készült házi videó levetítése is megfelelőnek bizonyult.

Dr. Andrews Adesman, a New York-i Steven & Alexandra Cohen Gyermek Orvosi Központ gyermekgyógyásza üdvözölte a kutatás eredményeit, ám úgy véli, az új eljárás nem lehet ugyanannyira pontos, mint a hosszabb, alaposabb diagnosztizálás, emellett a szülőknek most is számos lehetőség áll a rendelkezésükre, ahova autistának vélt gyermekükkel fordulhatnak, akár gyermek neurológushoz, akár gyermek pszichiáterhez is, így az időben elkezdett kezelés lehetősége jelenleg is fenn áll.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához