Ezeket látta már?

Hányan szedünk antidepresszánsokat?

2011.07.02. Módosítva: 2016.07.08.

A középkorú európaiak 10 százaléka szed antidepresszánsokat... A Warwick Egyetem és a bonni IZA Intézet felmérései szerint a középkorú európaiak 10 százaléka szedett valamilyen antidepresszánst 2010-ben. A kutatók véletlenszerűen választották ki 30000 vizsgálati alanyukat 27 európai országból.

"Az antidepresszánsok viszonylag új keletűek és csak most kezdünk teljes képet kapni arról, pontosan kik is az elsődleges felhasználók - nyilatkozta Andrew Oswald, a Warwick Egyetem professzora - Ám mivel jelenleg az emberi történelem leggazdagabb és legbiztonságosabb korában élünk, talán nem meglepő a kérdés, hogy miért van szüksége minden tizedik középkorú európainak egy kis pirulára a mindennapok elviseléséhez. Ez ugyanis rengeteg embert jelent: embereket, akiknek napi boldogsága kémiai, függőséget okozó szereken múlik."

Hányan szedünk antidepresszánsokat?

A felmérés alapján minden tizenharmadik európai polgár szedett valamilyen antidepresszáns szert az elmúlt 12 hónapban. Az adatok szerint Portugáliában használnak a legtöbben antidepresszáns szereket, de az európai átlaghoz képest Litvánia, Franciaország és az Egyesült Királyság is jelentős fogyasztó. Leggyakrabban a középkorú, munkanélküli, elvált vagy külön élő, iskolázatlan nők fordulnak az antidepresszánsokhoz.

Életkori eloszlás alapján a 40-es éveik végén járók vezetnek nők és férfiak esetében is, a Nyugat- és Kelet-Európában végzett felméréseken egyaránt. A minták életkor és életminőség szempontjából is erőteljes U-alakot mutatnak, de a kutatók egyelőre nem sejtik, mi lehet a középkorúak problémáinak hátterében.

Forrás: Medipress