Mindenki ezt nézi most!

Jön az év vége - és nő a stressz?

2012.12.03. Módosítva: 2015.11.04.

Év vége = stressz? Egy európai uniós felmérés szerint a munkavállalók 14%-a szenved napi szinten stressztől, depressziótól vagy szorongástól. Egy hazai kutatásból pedig az derül ki, hogy a magyarok háromnegyedét éri túl sok stressz. És akkor még nem beszéltünk az év végi hajtásról!

A Kutató Centrum felmérése alapján a válaszadók 75% gondolja úgy, hogy túl nagy a nyomás az életében, 22 százalék pedig folyamatos feszültségben él. Az év vége közeledtével ez csak egyre inkább fokozódik, energiatartalékaink vészesen fogynak. A karácsony már közel sem a családi ünnepről, a meghittségről szól, sokkal inkább az ajándékvásárlási rohamokról, az erőn felüli vendégvárásokról és a családi konfliktusok kiéleződéséről. Ehhez jön még az év végi munkahelyi hajtás, ami csak tovább tépázza amúgy is nyúzott idegeinket.

Jön az év vége - és nő a stressz?

Márpedig a stresszkeltő tényezők állandó jelenléte folyamatosan meríti a test erőforrásait, és hajlamossá teszi a betegeskedésre is. Többek között állandó fáradság, álmatlanság, gyomorgörcs, fejfájás, hát- és ízületi fájdalom, szív- és érrendszeri megbetegedések kísérhetik jelenlétét.

A negatív következmények elkerülése végett nagyon fontos, hogy megtanuljuk kezelni a feszültséget. Felmérésekből kiderül, hogy a magyarok tisztában vannak a stressz negatív hatásaival, és igyekeznek levezetni azt: 76% szórakoztató kikapcsolódással lazít, 28% a sportot hívja segítségül. 18% pedig vitaminokkal és étrend-kiegészítőkkel, 12 % gyógyteákkal, 8 százalék pedig gyógyszerekkel igyekszik támogatni szervezetét. De mi van akkor, ha már ez is kevés?

Ha úgy érezzük, a stressz már teljesen leszívta energiáinkat, a különböző, feltöltődést kínáló terápiák jelenthetik a legjobb választást.

Ilyen kezelés a magas nyomású oxigénterápia is, mely sokat segíthet szervezetünk egyensúlyának megtartásában. A terápia során nagy mennyiségű oxigént juttathatunk el testünk minden részébe, mely segíti szervezetünket abban, hogy a sejtek, szövetek megfelelően működjenek, és teljes erőbevetéssel láthassunk neki feladatainknak. Egy 10 kezelésből álló program után az ember úgy érezheti, mintha egy hónapot nyaralt volna.

A terápia alkalmával másfél órát kell egy kényelmes karosszékben eltöltenünk, melyet bármivel eltölthetünk: olvashatunk, relaxálhatunk, átgondolhatjuk teendőinket vagy akár aludhatunk is.

Közben egy magas nyomású kamrában ülve 100%-os oxigént lélegzünk be, mely eredményeként testünk feltöltődik, hiszen szervezetünk oxigénszintjét 15-20 százalékkal megemeljük. A megemelkedett nyomáson belélegzett oxigént nemcsak a vér szállítja, mint normális esetben, hanem bármilyen testnedvünk, így testünk összes területére eljut a létfontosságú oxigén. Ennek köszönhetően javul a sejtszintű anyagcsere, a szervek működése helyreáll, a test feltöltődik.

A hiperbár oxigénterápia

A terápia során a páciensek speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.

Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. működtet Hiperbár Centrumot, amelynek a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet ad helyet. A Centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.

További információk: www.baromedical.hu

Sajtóinformáció:

Pete Renáta - Well PR Ügynökség

E-mail: r.pete@well.hu

Forrás: Sajtóközlemény