Ezeket látta már?

Katonaszív? Ismert betegség?

Katonaszív: kardiológia vagy lélekgyógyászat ? Régóta ismert, hogy a háborús veteránok közül sokan tapasztalnak szívbetegségre utaló panaszokat, de még mindig nem sikerült tisztázni, hogy ez ténylegesen szervi szívkárosodás következménye, vagy lelki sérülések okozzák. A szívgyógyászat és a lélektan szempontjából egyaránt érdekes panaszcsoportról az European Heart Journal közölt összefoglalót.

A XX. század első felében jelent meg a sokfelé kutatott orvosi témák között a "megzavartan működő szív", a "krónikus fáradtság tünetcsoport", illetve "katonaszív" fogalma. A katonaorvosok a hadban álló országokban olyan kórházi osztályokat kerestek, melyekben a komplex kérdést megfelelően tudják vizsgálni.

A tünetek között szerepel a szívtáji fájdalom, fáradtság, szédülés, nehézlégzés - jobbára akár már negyedórányi terhelést követően.

Diana Berry emlékeztet arra, hogy Jacob Mendez Da Costa már az amerikai polgárháború után 200 ilyen eset vizsgálata alapján sem tudott választ adni arra, hogy a tarka panaszcsoportnak mi a magyarázata. Az amerikai katonaorvos leírta, hogy ezeknek az embereknek 38,5 százaléka kemény harctéri küzdelmekben vett részt és sokat gyalogolt, 30,5 százalékuknak a panaszok előtt hasmenése volt.

Kommentár: poszttraumás stressz

A cikkben lévő érdekes felvetés valószínűleg a néhány évtizede PTSD (poszttraumás stressz betegség) névvel ellátott diagnózisra vonatkozhat. Ez a betegség, talán inkább tünetegyüttes valamilyen súlyos lelki megrázkódtatás után lép fel, pl. baleset, háborús helyzet, váratlan katasztrófa (ez lehet természeti is, pl. földrengés, tornádó, cunami stb.) A háborús helyzet, és az állandósult létbizonytalanság miatti fokozott szorongás jó talaja ennek a kórképnek, nem szólva arról, hogy "embert kell ölni" a háború alapszabálya szerint... A kérdést alaposan tanulmányozták Amerikában a vietnami veteránokon.

(Dr. Székely G.)

Adatok szerint az I. világháború során a katonák leszerelésének harmadik leggyakoribb okaként a szívbetegséget tüntették fel. Londonban 1916-ban az egyik legismertebb kórház, a Hampstead Hospital külön osztályt szervezett, ahol a "katonaszív" diagnózissal fölvett betegeket kezelték.

A kórlapok szerint a leggyakoribb panasz a mellkasi fájdalom, nehézlégzés, gyors kifáradás, szédülés volt. A kor leghíresebb szívgyógyásza Thomas Lewis kapitány volt, aki a panaszok hátterében a legkülönbözőbb betegségeket fedezte fel: bakteriális fertőzést, korábban lezajlott reumás sokízületi gyulladást és olyan eltéréseket, melyeket ma vírus okozta szívbetegség következményének gondolhatnánk.

Meglepő módon az akkori diagnosztikus felfedezések, mint az EKG, melynek a későbbi Sir Thomas Lewis egyik kiemelkedő kutatója volt, szinte nem is szerepeltek a "katonaszív" vizsgálatában. A mostani háborús veteránok panaszainak hátterében a szakorvosok döntően a lélektani károsodások jelentőségét hangsúlyozzák.

Forrás: MTI