Ezeket látta már?

Folyton rágja a körmét? Komoly következménye lehet a rossz szokásnak

körömrágás, köröm, gomba, fertőzés

A körömrágás nemcsak esztétikai problémákat okozhat, hanem az egészségünket is károsíthatja! Lássuk, hogyan.

A kezünkön, körmeinken megszámlálhatatlanul sok kórokozó található, és ezek körömrágáskor igen könnyen a szánkba kerülhetnek, ezzel pedig a sokszorosára növelhetjük a különböző betegségekkel való fertőződés esélyét. Különösen veszélyes lehet a körömrágás azoknál, akik ritkábban mosnak kezet, vagy akik környezetében gyakoribbak a fertőző betegségek: éppen ezért, a körmüket rágó gyermekek akár kétszer-háromszor annyit lehetnek betegek, mint akik nem rágják a körmüket.

Mit tud okozni egy "ártalmatlan" körömrágás?

A kórokozók a szájból az emésztőrendszer további traktusaiba is bekerülhetnek, és növelhetik a gyomor- és bélrendszeri panaszok, például a hasfájás és a hasmenés rizikóját is.

A baktériumok "útja" azonban nem egyirányú. A körömrágás során apró sérülések keletkezhetnek az ujjunkon, például a körömágynál, és ezeken keresztül a szájban található baktériumok, gombák könnyen megfertőzhetik a bőrt.

Ennek a tünete az érintett terület duzzanata, kipirosodása, fájdalma lehet, a sebből ráadásul genny is ürülhet. Minél többet rágja valaki a körmét (esetleg a köröm melletti bőrt), annál nehezebben gyógyulhatnak ezek a sebek és annál nagyobb az újrafertőződés esélye.

A körömrágás idővel a fogainkat is tönkreteszi, sőt még ínyproblémákat is okozhat. A körmüket rágó emberek foga könnyebben sérülhet (például letörhetnek belőle darabkák), de az ínyükön is kialakulhatnak olyan sebek, amelyek elfertőződhetnek, és fájdalmas ínygyulladást is okozhatnak. Az ínybetegség szövődménye pedig akár a fog meglazulása, sőt elvesztése is lehet.

Nemcsak a fertőző betegségek vagy a fog- és ínyproblémák miatt érdemes foglalkozni a körömrágással (illetve az arról való leszokással): sok embernél a körömrágás a felfokozott érzelmi állapot jele. A körmüket rágó emberek egy része éppen azért "nyúl" ehhez a megnyugtatónak tartott tevékenységhez, mert ideges, szorong vagy stresszes, vagyis, a körömrágás nagyszerűen jelezheti, hogy épp nem vagyunk a legjobb lelki állapotban.

A stressz, illetve a szorongás növelheti (többek között) a súlyos krónikus betegségek, a magas vérnyomás, az alvászavarok, a szív- és érrendszeri problémák, az elhízás kockázatát. Ha tehát azt vesszük észre magunkon, hogy a korábbinál többet rágjuk a körmünket, ne csak azon gondolkodjunk el, hogy miként tudnánk megszabadulni ettől a rossz szokástól, hanem azon is, milyen esemény válthatta ki, hogy idegesebbek vagyunk!

A körmünk állapota az egészségünkről is árulkodik. Olvasson tovább!

Mégsem ártalmas annyira a körömrágás?

Bár a körömrágásnak jó néhány hátránya van, időnként előnye is lehet. Egy nemzetközi kutatócsoport szerint azoknál a gyerekeknél, akik szopják az ujjukat vagy rágják a körmüket, ritkábbak lehetnek az allergiás megbetegedések.

A Pediatrics című szaklapban megjelent tanulmány szerzői úgy gondolják, ennek a hátterében az áll, hogy a gyermekek immunrendszere erősödhet, ha "találkoznak" bizonyos mikrobákkal. Ezért lehet kevesebb allergiás azok között, akiknek a családjában kisállatok vannak, vagy akik tanyán, állatok között élnek.

"Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy bárkit rá akarnánk beszélni a körömrágásra, sem pedig azt, hogy ezeket a szokásokat bátorítani kellene" - mondta Malcolm Sears professzor, a tanulmány egyik vezető szerzője.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Erről veheti észre a körmén, ha érelzáródás fenyegeti

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szorongás

Forrás: EgészségKalauz