Ezeket látta már?

Közös genetikai háttérrel rendelkeznek a mentális betegségek?

2013.03.04. Módosítva: 2015.11.04.

Közös genetikai gyökere van amerikai kutatók szerint az öt legjelentősebb mentális betegségnek, köztük az autizmusnak, a mániás depressziónak és a skizofréniának.

A Lancet című tudományos folyóiratban ismertetett tanulmány szerint amerikai kutatók autizmuson, mániás depresszión és a skizofrénián kívül figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban vagy

Közös genetikai háttérrel rendelkeznek a mentális betegségek?

súlyos depresszióban szenvedő több mint 33 300 ezer embert DNS-ét elemezték. Az eddigi legátfogóbb ilyen jellegű vizsgálatban aztán összevetették az adatokat mentális betegség nélkül élő 28 ezer ember örökítőanyagával.

A tudósok arra jutottak, hogy az öt mentális betegség valamelyikében szenvedő emberek mindegyikénél anomáliák érhetők tetten a kettes és a tizes kromoszómáknál. Rendellenesség mutatkozott két génnél is, amelyek a kalciumnak az agysejtekben való áramlását szabályozzák. Az egyik gént, a CACNA1C-t már korábban is összefüggésbe hozták a bipoláris zavarral és a skizofréniával.

A 19 ország kutatóit tömörítő Psychiatrisc Genomics Consortium szakemberei szerint a felfedett génrendellenességek önmagukban nem magyarázzák a betegségeket vagy a különböző szimptómákat. Ráadásul csak europid származású embereket vizsgáltak kutatásukban, más rasszokból származóknál másféle eredmény születhetett volna. Eredményeik mindazonáltal megkönnyíthetik az említett betegségek diagnosztizálását.

Forrás: MTI