Ezeket látta már?

Miért kegyetlenek a pszichopaták?

2013.09.27. Módosítva: 2015.11.04.

A filmekből jó ismert pszichopata gátlástalanul mészárol le, vagy kínoz meg ártatlan embereket… Újabb kutatások agyi felvételekkel próbálják tisztázni, mi lehet a súlyos viselkedészavar hátterében.

A pszichopátia viselkedészavar, jellemzői az érzéketlenség, az emberek manipulálása, az antiszociális viselkedés. A börtönben lévő személyek között mintegy 23% a pszichopaták aránya, a lakosság körében pedig kb. 1%-ra tehető.

Miért kegyetlenek a pszichopaták?

Az amerikai kutatók ez esetben azt vizsgálták, hogy az USA börtöneinek "bentlakói" között agyi MRI-felvételeken kimutatható-e bármiféle változás, elváltozás. 121 rabot vizsgáltak, három csoportra osztották őket a pszichopátia súlyossága szerint: enyhe, középsúlyos és súlyosan érintett egyedekre.

A résztvevőknek az MRI-vizsgálat közben képeket mutattak, amelyek valamilyen fizikai fájdalmat ábrázoltak, pl. ajtórésbe beszorult ujj, lábujjra zuhanó nehéz tárgy stb. Először azt kérték az alanyoktól, gondolják el, hogy velük történik ez, majd hogy ők okozzák ezt a fájdalmat másoknak.

A súlyosnak minősített pszichopaták esetén kimutatható volt, hogy az MRI-felvételeken emelkedett egyes agyterületek aktivitása, amikor az elképzelt fájdalom önmagukra vonatkozott. Amikor azonban másnak "okozták" a fájdalmat, nem növekedett az agyi aktivitás mértéke.

Ezen felül megfigyelték, hogy a súlyos pszichopaták agyában emelkedett a kellemes érzésekkel, kielégüléssel kapcsolatos agyterület aktivitása is az MRI-képeken. A tanulmány a Frontiers in Human Neuroscience folyóiratban jelenik meg.

A felismerések nem számítanak szenzációnak, de segíthetik a pszichopátia új kezelési lehetőségeinek kutatását.

http://www.webmd.com/brain/news/20130925/brain-scans-show-why-psychopaths-dont-feel-your-pain

Forrás: EgészségKalauz