Ezeket látta már?

Miért válnak egyesek függővé - mások meg nem?

Miért válnak egyesek függővé? A közelmúltban elhunyt Amy Winehouse alkohol- és drogproblémái zenéjében és a médiában is palástolatlanul megjelentek. Mennyit tudunk azonban valójában a függőségről? Mi okozza, és miért válnak egyesek függővé, mások pedig nem?

A függőséget többnyire az alkoholnak és a kábítószereknek tulajdonítják, pedig ez még nem minden. A szakértők régóta tudják, hogy az emberek a szerencsejátéktól a csokoládéig bármitől függővé válhatnak.

Miért válnak egyesek függővé - mások meg nem?

Az addikció az első behatással kezdődik, és az időszakos használat idővel függőséggé alakul. Dr. Gillian Tober a brit Addiktológiai Kutató Társaság szervezet elnöke szerint minden függőség az első használattal kezdődik. "Ennek általában valamilyen társadalmi oka van, barát, barátnő, kortárs csoport, általában nem kellemes, de társadalmi jutalommal jár" – állítja a szakértő. Ez később megerősítést nyer.

Az emberek általában azt mondják, hogy az első cigarettájuk pocsék ízű. Néhányan soha többé nem kóstolják, mások viszont továbbmennek, és megtapasztalják farmakológiai hatását.

A kábítószerek az agy jutalmazási útvonalait táplálják közvetlenül, és az agy még a szerencsejáték esetében is képes arra, hogy előre várja a kellemes érzést. Az agy alkalmazkodik a kábítószerhez, toleránssá válik, és mindig többet követel. Így jön létre a fizikai függőség.

Nem mindenki válik azonban függővé. Nagyon sokan isznak, de kevesebben válnak nagyivóvá, és még kevesebben alkoholistává. Ilana Crome, a Keele Egyetem addiktológus-pszichiáter professzora szerint az utóbbi időben komoly előrelépések történtek ennek megértésében. A szakértők kezdik megismerni a függőség folyamatában végbemenő különféle mechanizmusokat, azt azonban továbbra sem tudjuk pontosan, mi okozza az addikciót. A viselkedés lényegével áll összefüggésben, ezért olyan nehéz kutatni és megérteni.

Az orvosok nem tudnak egyetlen okra rámutatni a függőségek kialakulásával kapcsolatban, azonban van néhány ismert kockázati tényező. Egyesek szerint a genetika is szerepet játszik, a függőségre való hajlamot lehet örökölni. A bántalmazás és elhanyagolás gyermekkorban, illetve a szülői házban látott kábítószerhasználat is a kockázati tényezők közé tartozik csakúgy, mint az elmebetegség, a nyomor és az alacsony iskolázottság.

Természetesen számos olyan esetet ismerünk, amelyekben egyik említett kockázati tényező sem jut szerephez. Nem lehet pontosan megjósolni, ki lesz függő, az azonban lenyűgöző, hogy néha a nehéz háttérből származókban - akikben várható lenne a probléma - nem alakul ki addikció.

Forrás: Medipress